Nissan Micra

Nissan Micra

Nacionalna prezentacija

Peta generacija nissanove kompaktne uspješice postavlja nove standarde kada je u pitanju razina uređenja i opremljenosti. Prostranija, modernija i prilagođena europskim ukusima, nova Micra na našem tržištu kreće s cijenom od 102.257 kn

Nova Micra je pred nama i, priznati moramo, ima snažne adute za nastup na tržištima. I dok je prethodna generacija, zapravo, bila svjetski automobil, najnovija Micra ciljano je napravljena prema ukusu europskih kupaca. To se očituje ne samo u njezinom dinamičnom izgledu, već i prema pitanju opremljenosti kojom će zadovoljiti i najrazmaženije.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S petom smo se generacijom Nissan Micre upoznali u okviru nacionalne prezentacije, koju je zastupništvo Renault Nissan Hrvatska održalo krajem proteklog tjedna u Zagrebu. Uz dva benzinska i jedan dizelski motor te četiri paketa opreme i s brojnim ogućnostima individualizacije, Micra je u ponudi na hrvatskom tržištu uz raspon cijena između 102.257 i 151.556 kn.

U početku prodaje na našem tržištu, Nova Micra se nudi uz posebne uvjete financiranja: uz kamatnu stopu od 0% tu je 5-godišnje jamstvo te uključene tri godine redovnog održavanja.

Izgled koji privlači poglede

Pravi pripadnik B segmenta, novi nissanov gradski mališan je narastao u odnosu na prethodnu generaciju u dužinu za 174 te širinu za 78 mm. Pri tome, ovom je automobilu smanjena visina za 55 mm te uz dimenzije od 3999 x 1743 x 1455 mm (međuosovinski razmak iznosi 2525 mm) Micra pete generacije nudi još više prostora u svojoj unutrašnjosti. Ujedno, ova se atletski građena karoserija prepuna dinamičnih linija može pohvaliti i najboljim aerodinamičkim rezultatom u svom segmentu od 0,29 što će posebno značajno biti onima koji s Microm kreću na putovanje.

Na prednjem dijelu Micre pozornost će nam privući dnevna LED svjetla, a uz nadoplatu su umjesto halogenih dostupna i Full-LED glavna svjetla. Pri pogledu s boka, u oči nam upada crni krovni B i C nosači koji stvaraju dojam “lebdećeg krova” – dizajnersko rješenje koje je tek nedavno ušlo u modu i koje ostavlja poseban estetski dojam.

Otraga Micra donosi svjetla u obliku bumeranga te serijski spojler koji poboljšava aerodinamičke osobine. Nova je Micra dostupna uz deset boja karoserije: dvije obične, šest metalik te jednoj s bisernim efektom. Tri metalik boje, Energy narančasta, Pulse zelena i Passion crvena, osmišljene su isključivo za novu Micru i očekuje se kako će kupci najviše birati upravo njih.

Konačno, vanjski je izgled Micre moguće presonalizirati brojnim dodacima kao što su elementi od eloksiranog aluminija, drukčiji izgled branika, kučišta retrovizora, izbor od čak sedam različitih naljepnica za karoseriju, pet vrsta lijevanih naplataka itd.

Bogat i kvalitetno uređen interijer

Moderno oblikovana unutrašnjost nove Micre obiluje materijalima mekanim na dodir, a kombinacijom više boja proizvođač je uspješno razbio monotoniju plastičnih armatura koja predstavlja nemalu “boljku” u ovom automobilskom segmentu.

A, neki od detalja u unutrašnjosti doista će vas natjeratzi da pomislite kako se nalazite u automobilu višeg cjenovnog razreda. Višenamjenski obruč upravljača presvučen kožom i s ravnim donjim dijelom, kromirani umeci oko otvora ventilacije, kožom presvučene bočne stranice središnje konzole i drugi detalji učinit će boravak u Micri posebnim iskustvom.

Nadalje, unutrašnjost obiluje i praktičnim pretincima za odlaganje predmeta pa tako u pretinac za rukavice obujma od 10 litara stanu boce od dvije litre, a boce do 1,5 litre mogu se odložiti u prednjim vratima. Konačno, prostranu unutrašnjost Micra potpisuje obujmom prtljažnika od 300 dm3 koji spada među najprostranije u B segmentu. A, kada se preklopi asimetrično podijeljeni naslon stražnjih sjedala, obujam raste na 1004 dm3.

Audio sustav visoke klase

Nissan se, ne bez razloga, hvali podatkom kako je nova Micra prvi automobil iz B segmenta dostupan s audio sustavom Bose Personal. Riječ je o sustavu koji koristi samo šest zvučnika, no zahvaljujući njihovom rasporedu zajamčena je vrhunska kvaliteta zvuka. Posebnost ovog sustav predstavljaju dva zvučnika smještena u naslon za glavu vozača kojima je moguće mijenjati širinu zvučne slike, ovisno o preferencijama i/ili vrsti glazbe koju se sluša. Audio sustav Bose Premium serijski je dio paketa opreme Tekna, a uz nadoplatu je dostupan i uz paket N-Connecta.

Napredni Infotainment

Putem Infotainment sustava ugrađenog u sredini armaturne ploče moguće je upravljati brojnim sustavima nove Micre. Najnapredniji se zove NissanConnect. Dio je serijske opreme paketa Tekna i N-Connecta, a uz nadoplatu je dostupan i u paketu Acenta. Paket opreme Acenta serijski je opremljen multimedijskim sustavom Display Audio, a paket Visia opremljen je osnovnim audio sustavom.

Infotainment sustav NissanConnect je opremljen 7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir u boji, digitalnim radiom, satelitskom navigacijom i aplikacijama poput onih za pametne telefone.

Display Audio je također opremljen 7-inčnim dodirnim zaslonom u boji, a serijski dolazi sa sustavom Apple CarPlay. Nakon što putnici spoje svoj iPhone s automobilom, taj sustav im omogućuje uporabu funkcije glasovnog upravljanja virtualnim pomoćnikom Siri, aplikacijom Apple Maps s navigacijom u stvarnom vremenu te glazbom i telefonom, ali i drugim aplikacijama kao što su Audiobooks i Spotify ( dostupno ovisno o tržištu).

Štedljivi motori malog obujma

Nova Nissan Micra donosi paletu od tri pogonska stroja – dva benzinska i jedan dizelski. Veći je benzinski motor obujma od 998 cm3 koji razvija najveću snagu od 52 kW (71 KS) te se odlikuje emisijom CO2 od 103 g/km. Uz obujam od 898 cm3, drugi dio benzinske ponude Micre razvija najveću snagu od 66 kW (90 KS) te ima prosječnu emisiju CO2 od niskih 99 g/km.

Konačno, ponudu zaokružuje provjereni dizelski dCi grupacije Renault Nissan koji iz obujma od 1461 cm3 razvija najveću snagu od 66 kW (90 KS) te ima prosječnu emisiju CO2 od tek 85 g/km. Dakako, svi ovi pogonski strojevu zadovoljavaju propise Euro 6, a upareni su s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa.

S vremenom će se u ponudi pete generacije Nissan Micre naći i novi pogonski strojevi te automatski mjenjač.

Četiri paketa opreme

Od značajnijih detalja, početni paket opreme Visia donosi klima uređaj i osnovni audio sustav s dva zvučnika, 15-colne čelične naplatke, LED dnevna svjetla, električno pokretane prednje prozore, Hill-Holder, automatsko kočenje u nuždi, putno računalo, vozačevo sjedalo podesivo prema visini te dvobojnu armaturnu ploču.

Paket opreme Acenta navedenom dodaje 16-colne čelične naplatke, retrovizore i ručice vratiju u boji vozila, multimedijski sustav Display Audio sa 7-inčnim dodirnim zaslonom s četiri zvučnika, tempomat i dvobojne presvlake.

Nadalje, paket N-Connecta ima 16-colne alu-naplatke, prednja svjetla za maglu, preklopive i grijane retrovizore, zatamnjena stražnja stakla, automatski klima uređaj i Infotainment sustav NissanConnect sa 7-inčnim zaslonom.

Najbogatiji paket opreme Tekna uz navedeno sadržava još i 17-colne alu-naplatke, pametni ključ za Hands-free pokretanje motora, kameru za vožnju unatrag, audiosustav Bose Personal i dodatni paket sigurnosnih sustava Safety.

Napomenimo i kako je novoj Nissan Micri na testiranju Euro NCAP dodijeljena ocjena od četiri zvjezdice, a inačicama opremljenima dodatnim inteligentnim tehnologijama za pomoć u vožnji dodijeljeno je pet zvjezdica.

Partnerstvo u proizvodnji

Nova Nissan Micra proizvodi se u Flinsu u Francuskoj, u tvornici kojom upravlja Renault, nissanov partner iz Alijanse. To je prvi nissanov osobni automobil koji se proizvodi u nekoj renaultovoj tvornici u Europi.

YouTube MP3 - Hotmail
1