Mercedes-Benz E klasa T model

Mercedes-Benz E klasa T model
tekst: Hrvoje Gattin foto: autonet.hr, Daimler AG

Međunarodna statička prezentacija

Prostrana, moderna i privlačna, nova E klasa u karavanskoj izvedbi pretpremijerno je predstavljena ovog tjedna u Stuttgartu. Novim se modelom nastavlja gotovo četiri desetljeća duga priča o uspjehu ovog luksuznog obiteljskog automobila s trokrakom zvijezdom

Nakon limuzine, na predstavljanje Mercedes-Benz E klase u karavanskoj izvedbi nismo morali dugo čekati. Naime, njemački je proizvođač odlučio predstavnicima svjetskih medija pretpremijerno pokazati ovaj automobil već početkom lipnja, na prostoru teniskog centra Weissenhof pokraj Stuttgarta. Odabir lokacije, dakako, nije bio slučajan jer se upravo tamo u razdoblju od 4. do 12. lipnja održava MercedesCup, natjecanje koje je privuklo neka od najvećih imena današnjeg tenisa. Upravo stoga, bila je to prilika da pored člana upravnog odbora i prvog čovjeka marketinga i prodaje Daimlera AG (i osobe koja će vjerojatno zamijeniti Dietera Zetschea), Ole Källeniusa, automobil otkrije ambasador Mercedes-Benza i prema mnogima najbolji tenisač svih vremena, Roger Federer.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No i pored ovih menadžerskih i sportskih superjunaka, prava se zvijezda dana ukazala u obliku tri Mercedes-Benza T, šeste generacije ovog luksuznog karavana. Očekivano, nova karoserijska izvedba od limuzine preuzima sve tehničke karakteristike kao i paletu motora, a uz vrhunsku opremljenost dostojnu istinskog premium segmenta, novi automobil nudi i prostranost koja će zadovoljiti doista najveće obitelji. Dakako, u Weissenhofu je posebnu pozornost privukla sportska izvedba T modela, AMG E 43.

Rekordna prostranost

Uz obujam prtljažnog prostora u rasponu između 670 i 1820 dm3, Mercedes-Benz E klasa T jedan je od najprostranijih automobila u svom segmentu. Također, unatoč aerodinamički naglašeno položenoj liniji krova, prostor za glavu na stražnjim sjedalima rekordan je u klasi, jednako kao i prostor u širini ramena. Praktičnosti pridonosi i naslon stražnjih sjedala podijeljen u tri segmenta (40:20:40), koji je moguće postaviti okomitije (za oko 10 stupnjeva) pri čemu se ne gubi na funkcionalnosti sjedala, no dobiva se dodatnih 30 dm3 prtljažnog prostora.

No, možda je prostranost prtljažnika nove E klase karavan najbolje opisati činjenicom da je uz najmanju raspoloživu širinu od 1100 mm u njezinu unutrašnjosti moguće smjestiti Europaletu. Praktičnosti će svakako pripomoći i električno otvaranje vratiju prtljažnika koje je moguće zaustaviti na bilo kojoj visini, a pored otvaranja pritiskom na prekidač, sustav Hands-Free Access omogućava otvaranje prtljažnika pokretom noge ispod stražnjeg branika. U Mercedes-Benzu najavljuju i kako će krajem godine postati dostupna i sklopiva klupa za djecu, u trećem redu.

Uvijek na istoj visini

Zahvaljujući serijskom stražnjem zračnom ovjesu s automatskom korekcijom visine, i ova će E klasa karavan uvijek ostati u vodoravnom položaju, čak i kada je opterećena do najveće moguće vrijednosti (ovisno o izvedbi, do 745 kg) ili ima priključenu prikolicu (najveće mase od 2100 kg).

Također, Air Body Control, zračni ovjes na svim kotačima, dostupan je uz doplatu. Ovaj sustav automatski prilagođava postavke podvozja promjenama na podlozi kako bi zajamčio maksimalnu udobnost i stabilnost u svim uvjetima vožnje.

Luksuz i vrhunska opremljenost

Ovisno o razini opreme, interijerom T-izvedbe E klase (kao i limuzine) mogu dominirati dva velika 12,3-inčna zaslona s mogućnošću personalizacije postavki prema željama vozača. Također, tu su i tri pretprogramirana prikaza nazvana Classic, Sport i Progressive. Nadalje, u interijeru susrećemo i već dobro nam poznati touchpad s mogućnošću prepoznavanja rukopisa te sustav za glasovno upravljanje Linguatronic.

Dakako, interijerom nove karavanske E klase dominiraju i najkvalitetniji materijali. Birano drvo, koža i metalni umeci stvaraju doista poseban ugođaj, posebno kod uređenja interijera Designo. Ponuda opreme uključuje i ambijentalno svjetlo u 64 boje čime se dodatno povećavaju mogućnosti personalizacije ovog automobila.

Kako ju u Mercedesu nazivaju, “najinteligentnija premium limuzina”, nova E klasa, svoje je napredne značake prepustila i karavanskoj izvedbi. Tako dio serijske opreme predstavlja sustav Active Brake Assist koji će, ovisno o potrebi, upozoriti vozača na mogući sudar ili automatski aktivirati kočnice. Ovaj sustav prepoznaje i pješake. Također, tu je i sustav Drive Pilot, aktivni tempomat koji održava stalni razmak od vozila ispred, a funkcionira do brzine od 210 km/h.

Konačno, dostupan je i doista futuristički Remote Parking Pilot, sustav koji nadzire ulazak i izlazak vozila iz garaže ili parkirnog mjesta uz nadzor putem aplikacije na mobilnom telefonu, omogućavajući tako vozaču i putnicima da izađu iz vozila čak i onda kada ga namjeravaju parkirati na vrlo uskom prostoru.

Paleta motora i AMG za sladokusce

Na početku prodaje, Mercedes-Benz E klasa karavan bit će dostupna u sljedećim izvedbama: E 200 s 4-cilindričnim benzinskim motorom snage od 184 KS, E 220 d s potpuno novim 4-cilindričnim dizel motorom snage od 194 KS te E 250 s 211 KS i 350 Nm najvećeg okretnog momenta. U posljednjem kvartalu godine model E 200 d će se pojaviti i u izvedbi sa 150 KS, a bit će predstavljene i izvedbe E 350 d sa 6-cilindričnim dizel motorom te E 400 sa 6-cilindričnim benzinskim motorom snage od 333 KS i s 480 Nm. U početku prodaje, sve izvedbe E klase T bit će opremljene 9-stupanjskim automatskim mjenjačima 9G-Tronic.

Predstavljen i u Weissenhofu, posebnu pozornost privlači Mercedes-Benz E karavan u izvedbi AMG E 43 4Matic. Dakako, riječ je o proizvodu mercedesovog “kućnog tunera” iz Affalterbacha, u izvedbi s pogonom na sva četiri kotača. Ovu, trenutno najmoćniju izvedbu karavanske E klase pokreće benzinski 3-litreni V6 biturbo najveće snage od 401 KS. Automobil je opremljen mjenjačem 9G-Tronic sa skraćenim vremenom izmjene stupnjeva te posebnim, sportskim podešenjem podvozja.

Četiri desetljeća karavana E klase

Mercedes-Benz W 123 T-Modell

Priča o karavanskoj izvedbi najuspješnije mercedesove modelne linije započela je u travnju 1978. kada je predstavljena tako prerađena serija 123. Od tada pa do danas proizvedeno je preko milijun primjeraka ovih karavana pa nije niti neobičnim da u Mercedes-Benzu naglašavaju kako je karavan ili T-Modell integralni dio ove premium palete.

Karavanska izvedba E klase stekla je iznimno lojalne kupce, posebno na njemačkom tržištu, što se tijekom godina dokazalo s T izvedbama ostalih mercedesovih serija – W 124, 210, 211 i 212. Stoga je gotovo sigurno kako će i najnovija obitelj E klase Mercedes-Benza, i u svojoj karavanskoj izvedbi polučiti uspjeh.

– – –

Više o Mercedes-Benz E klasi W 213 pročitajte u rubrici Premijere

P.S. Izvještaje s međunarodnih i nacionalnih prezentacija novih autombila objavljujemo u rubrici Vozili smo. A, premda je ovoga puta riječ o statičkoj prezentaciji automobila koji nismo imali prilike voziti, smatramo da je njegovo mjesto ipak u okvirima ove rubrike.

YouTube MP3 - Hotmail
1