Fiat 500L facelift

Fiat 500L facelift
tekst: Hrvoje Gattin foto: autonet.hr, Fiat Chrysler Automobiles

Međunarodna prezentacija

Još opremljeniji, praktičniji i na putu da nastavi dominaciju na europskom tržištu, osvježeni nam se Fiat 500L predstavio u sve tri ponuđene izvedbe - Urban, Cross i Wagon. Najprostraniji član obitelji 500 sada proživljava svoju novu mladost

Fiat 500L je automobil koji u svom segmentu dominira tržištima već pet godina. No, kako bi ostao na vrhu potrebno mu je bilo i osvježenje koje je pristiglo u vidu čak četrdeset posto novih dijelova, naglašenijeg karaktera i veće razine personalizacije te dodatne tehnologije koja stoji na usluzi vozaču i putnicima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

S osvježenom smo se edicijom Fiata 500L upoznali krajem proteklog tjedna u okviru međunarodne prezentacije održane u Torinu. Uostalom, postoji li bolje mjesto od grada iz kojeg su potekli toliki legendarni modeli, za predstavljanje osvježene izvedbe jednog od najprodavanijih Fiata novije generacije?

Prepoznatljiv izgled i pripadnost obitelji

Još od vremena izvornog Fiata 500, jedan je detalj do danas ostao nepromijenjen: tzv. prednji “brkovi” u čijem se središtu nalazi logotip marke. Taj detalj zadržan je i na trapezoidnom prednjem dijelu osvježene izvedbe modela 500L kojim dominiraju i gornja okrugla svjetla s kromiranim elementima te donja dnevna svjetla sada preuzeta izravno s facelift edicije Fiata 500.

Uz brojne kromirane letvice na karoseriji koje podižu opći dojam vozila, otraga najuočljiviju promjenu predstavlja drukčiji branik dok su svjetla za maglu kao i ona za vožnju unatrag sada premještena u donji dio branika. U Fiatu naglašavaju kako je ova promjena više funkcionalna nego li stilistička te da se time povećava učinkovitost navedenih svjetala.

Osvježeni Fiat 500L bit će dostupan u deset pastelnih i metalik boja karoserije uz tri izvedbe krova: u boji karoserije, mat crni ili sjajno lakirani crno-bijeli. Ukupno, kupci mogu birati između čak 37 kombinacija boja.

Još više novosti krije se iznutra

Praktična unutrašnjost Fiata 500L sada je osvježena brojnim detaljima, uz gotovo u potpunosti novu prednju armaturu. Tako se iza novog višenamjenskog obruča upravljača nalaze okretomjer i brzinomjer izmijenjenog dizajna s kromiranim detaljima, dok je između njih smješten 3,5-inčni zaslon putnog računala.

I dok gornji dio prednje armature pokazuje novoosmišljene estetske detalje, na donjem se nalaze pretinci povećanog kapaciteta za još veću praktičnost. Također, ručica mjenjača sada je redizajnirana i smještena nešto više kako bi se našla na ergonomski povoljnijoj poziciji, a na središnjoj je konzoli diskretno smješten logotip “500”.

Da bi interijer bio pun svjetla brine se i opcijski panoramski stakleni krov koji može biti opremljen i električnim otvaranjem, a čija površina iznosi raskošnih 1,5 m2. Dakako, svaka razina opremljenosti donosi svoj specifični vizualni identitet, a već paket Pop Star nudi obloge prednje armature usklađene s bojom karoserije.

Kako je to već uobičajeno, prednjom armaturom dominira veliki zaslon Infotainment sustava Uconnect dijagonale od 7 inča, a ovisno o izboru paketa opreme i/ili dodataka, sjedala mogu biti presvučena tkaninom, kombinacijom tkanine i kože te isključivo kožom.

Tri stila: Cross, Urban i Wagon

Fiat 500L u ponudi je u tri izvedbe: standardna s pet sjedala nosi naziv Urban, produžena izvedba koja u svom interijeru krije sedam sjedala nazvana je Wagon, dok izvedba s pet sjedala i off-road izgledom ima naziv Cross. Ova potonja izvedba, očekivano, donosi najviše detalja na vanjštini s posebnim branicima i otvorima za zrak te 17-colnim lijevanim naplacima kako bi se naglasila robusnost i avanturistički duh, a tu je i podnica vozila odignuta od podloge za dodatnih 25 mm.

Izvedbe Urban i Cross imaju dužinu od 4,24, odn. 4,28 m te uz međuosovinski razmak od 2,61 m nude prtljažnik obujma od 455 dm3, odn 1480 dm3 s potpuno preklopljenim naslonima stražnjih sjedala. Za izvedbu Wagon, te vrijednosti iznose 638 dm3 (416 dm3 s trećim redom sjedala u funkciji), odn. 1784 dm3.

Recimo i kako je Fiat 500L Urban dostupan uz pakete opreme Pop Star, Business i Lounge, izvedba s off-road izgledom nudi se isključivo uz paket Cross koji se temelji na opremi Pop Star, dok je produžena izvedba Wagon dostupna s paketima opreme Pop Star i Lounge.

Oprema za sve potrebe: sigurnost i komfor

Već od početnog paketa opreme, Pop Star, Fiat 500L donosi bogat popis detalja koji će zajamčiti visoku razinu komfora, ali i estetike. Tako u serijsku opremu paketa PopStar spadaju čelični 16-colni naplaci, dnevna LED svjetla, kožom obloženi obruč upravljača, ručni klima uređaj, 6 zračnih jastuka, Infotainment sustav Uconnect Live s 5-inčnim zaslonom i Bluetooth podrškom te 3,5-inčni središnji TFT zaslon putnog računala.

Paket opreme Business na izvedbi 500L Urban donosi 16-colne lijevane naplatke, sjedalo vozača s električnim podešavanjem lumbalnog dijela, stražnje senzore za pomoć pri parkiranju te Uconnect sustav sa 7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir. Konačno, paket opreme Lounge donosi niz kromiranih detalja na vanjštini i unutrašnjosti vozila, posebno uređenje prednje armature, automatski 2-zonski klima uređaj, stakleni panoramski krov, senzore za kišu i svjetlost te audio sustav ucoonect 7″ HD Live.

Provjereni pogonski strojevi

Ovisno o tržištu, osvježeni će Fiat 500L biti dostupan sa širokom paletom pogonskih strojeva. Ista započinje benzinskim motorom 1.4 16V (95 KS), a nastavlja se 1,4-litrenim motorom TJet koji razvija najveću snagu od 120 KS. Za ljubitelje motora manjeg obujma tu je i 0,9-litreni TwinAir koji razvija 105 KS, a u ponudi će se naći i Bi-Fuel izvedba (benzin i UNP) 1.4 TJet koja razvija 120 KS.

Uz navedene benzinske, Fiat 500L je dostupan i s modernim te štedljivim dizelskim motorima. Tu je poznati 1,3-litreni MultiJet razvija 95 KS (dostupan i uz robotizirani mjenjač Dualogic), a ponudu zaokružuje 1,6-litreni MultiJet snage od 120 KS. Ostale izvedbe Fiata 500L opremljene su ručnim mjenjačima.

Početak prodaje osvježene izvedbe Fiata 500L možemo očekivati tijekom rujna ove godine.

– – –

Posjetite službene stranice marke na adresi: fiat.com

YouTube MP3 - Hotmail
1