HAK: rezultati testa dječjih auto sjedalica (11/2016)

HAK: rezultati testa dječjih auto sjedalica (11/2016)
tekst: autonet.hr, HAK foto: autonet.hr, proizvođači

Auto sjedalica - uvijek i bez iznimke!

Hrvatski autoklub je objavio rezultate drugog ovogodišnjeg testa dječjih autosjedalica. Testiranje koje tradicionalno provode HAK i njegovi partneri iz europskih autoklubova obuhvatilo je 14 sjedalica namijenjenih djeci različite veličine. Izostala je maksimalna ocjena vrlo dobar jer se rezultati kreću u rasponu od neprolaznih do dobrih ocjena

-- tekst slijedi nakon oglasa --

ADAC test autosjedalica 11/2016

Postupak najnovijeg testiranja imao je četiri velike cjeline. Na području sigurnosti pazilo se na zaštitu prilikom frontalnog i bočnog sudara jer je osnovna zadaća dobre autosjedalice potpuna i apsolutna zaštita djeteta, čak i prilikom najtežeg prometnog incidenta.

Kod jednostavnosti korištenja naglasak je bio na mogućnosti pogrešne montaže, jednostavnosti zakopčavanja pojasa, razumljivosti uputstava i objašnjenja te lakoći održavanja jer brojne studije pokazuju kako su pogreške prilikom postavljanja česte zbog toga što se sjedalice ne montiraju dovoljno intuitivno i jednostavno.

Kod ergonomije su u obzir uzimane kvalitete koje će posebno znati cijeniti najmlađi, poput prostora koji dijete ima na raspolaganju, pozicije sjedenja ili udobnosti. Dobra autosjedalica omogućuje djetetu da u njoj sjedi spokojno i opušteno, a ne skučeno ili u grču.

Cybex Aton Q i-Size

Posljednji kriterij testiranja, kao i obično, bila je količina štetnih sastojaka ugrađenih u materijale od kojih se sjedalica sastoji. Sjedalica koja se ne može preporučiti jest ona koja nije izrađena u skladu s važećim zakonodavstvom i standardima koji se primjenjuju na igračke i tkanine namijenjene najmlađima.

Nakon dugotrajnih i opsežnih testiranja sa svim navedenim elementima, drugi ovogodišnji test otkrio je koje se sjedalice mogu preporučiti, a koje biste trebali izbjegavati. Pritom je sedam kandidata zaslužilo dobru ocjenu, dva su bila zadovoljavajuća, dva jedva dovoljna, dok ih je troje palo na testiranju te zaradilo neprolaznu ocjenu uz katastrofalne rezultate i najniži mogući broj bodova.

Cybex i Kiddy – pobjednici jesenskog testa

Kiddy Phoenixfix 3

Od sedam proizvoda s ocjenom dobar, najbolji su rezultat ostvarile sjedalice Cybex Aton Q i-Size i Kiddy Phoenixfix 3, kojima su do maksimalne ukupne ocjene nedostajala tek 0,2 boda. Uz takav rezultat, cibexov i kiddyjev proizvod mogu se smatrati pobjednicima jesenskog testiranja. Obje sjedalice imaju mnogo pozitivnih karakteristika, nude izuzetno visoku razinu sigurnosti, jednostavno postavljanje, udobnost za dijete, izvrsnu završnu obradu te praktično i jednostavno održavanje.

Pritom kiddyjev proizvod iz skupine I namijenjen djeci od 9 do 18 kilograma ili jedne do četiri godine starosti nema ni jednu negativnu osobinu i postavlja se okrenut u smjeru vožnje, dok je kao jedini nedostatak kod Cybexa, koji se prema novijoj klasifikaciji ECE-R 129 (i-Size) proizvodi za djecu od 45 do 75 centimetara visine i montira u smjeru suprotnom od smjera vožnje, uočena nemogućnost čvrstog vezanja ili učvršćenja za sjedalo automobila. To ipak ne umanjuje ukupnu ocjenu pa Cybex Aton Q i-Size spada u sigurne autosjedalice za novorođenčad s vrlo praktičnim, brzim i jednostavnim rješenjem regulacije visine pojasa pomoću središnjeg regulatora.

Maksimalna ocjena tim je sjedalicama bila vrlo blizu, no nakon drugog ovogodišnjeg testiranja ponovno je ostala nedostižan san većine proizvođača koji se mogu pronaći na našem i europskim tržištima. Iznimka je jedino sjedalica Kiddy Evo-Luna i-Size koja je ove godine na proljetnom testu jedina zaslužila maksimalnu ocjenu vrlo dobar, no ovoga puta takvog kandidata nije bilo.

Pet sjedalica, tik do pobjednika

Recaro Zero.1

Osim dva pobjednika, s ocjenom dobar testiranje su završili i cybexov identični proizvod s bazom koji nosi ime Aton Q i-Size + Base Q i-Size, zatim Cybex Sirona M2 i-Size, Recaro Zero.1, Hema Junior i Jane Quartz. Ove sjedalice imaju nešto više nedostataka od onih najboljih, no uglavnom su to stvari koje nemaju izravnog utjecaja na sigurnost pa te sjedalice i dalje pružaju izuzetno visoku razinu sigurnosti pri frontalnom i bočnom sudaru.

Ono što je pozitivno jest činjenica kako je ovim autosjedalicama obuhvaćen prilično širok raspon kada je riječ o veličini i starosti djeteta pa su neke od njih namijenjene novorođenčadi, dok neke pripadaju kombiniranoj skupini II/III i u njima se trebaju prevoziti veća djeca.

Dakle, izbor je širok, tržište za dijete svake dobi nudi vrlo siguran i pouzdan proizvod koji se nakon našeg testiranja može preporučiti, a vrlo je dojmljiv rezultat Cybexa koji je u skupinu s ocjenom dobar uspio ugurati čak tri proizvoda, odnosno sve svoje modele koji su se našli na testiranju.

Na dnu ljestvice testiranih…

Maxi-Cosi Rubi XP

U skupini sjedalica sa zadovoljavajućom ocjenom našla su se samo dva proizvoda – Joie i-Anchor Advance i Maxi-Cosi Rubi XP. Riječ je o sjedalicama koje su se rezultatom svrstale u prosjek. Kod sjedalice i-Anchor Advance najveći problem predstavlja tek prosječna zaštita prilikom frontalnog sudara, dok je kod Rubi XP-a zaštita tek prosječna i kod frontalnog i kod bočnog sudara.

Sjedalice Hema Doorgroei i Cosatto Hug Isofix na testiranju su se provukle uz jedva dovoljnu ocjenu. Kod obje je rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru izuzetno visok, a zaštita je tek prosječna i u bočnom sudaru. Kod Cosatta je nešto povećan rizik od pogrešne montaže, zakopčavanje je komplicirano, montaža nespretna zbog velike mase same sjedalice, a u njoj se ni dijete neće osjećati najbolje zbog skučenog prostora i ograničenog pogleda. Proizvod Heme se ne može najbolje učvrstiti za sjedalo automobila, a uz slične nedostatke kao i kod Cosatta ovdje treba dodati i tanko punjenje podstave te minus kod održavanja zbog obaveznog ručnog pranja presvlake.

… i, sjedalice koje nisu preporučljive

Diono Radian 5

Tri autosjedalice zaslužile su neprolaznu ocjenu i nisu se proslavile na ovom testiranju. Najgore ocijenjeni proizvodi su Nuna Rebl, Diono Radian 5 i Recaro Optia. Sve tri imale su očajan rezultat i njihova ocjena je najniža koju je uopće moguće ostvariti na testu.

Pritom Nuna i Recaro ostvaruju najgori mogući rezultat pri frontalnom sudaru uz izuzetno visok rizik od ozljeda, dok kod Diona problem nije toliko u samoj sigurnosti koliko u najnižoj mogućoj ocjeni u pogledu jednostavnosti korištenja i ergonomije koje su na najnižoj mogućoj razini, pa će Radian 5 biti izuzetno teško postaviti u automobil, a da pritom nešto ne napravite pogrešno. To su samo ključni nedostaci kod ova tri proizvoda, no minusa je još mnogo pa ove tri sjedalice, ako na njih naiđete u trgovinama, pokušajte zaobići u širokom luku.

Ne zaboravimo…

U automobilu bez autosjedalice nikad ne prevozite dijete. Čak i najlošija sjedalica bolja je od nikakve i njezinim korištenjem značajno smanjujete mogućnost zadobivanja teških ozljeda prilikom prometne nezgode. Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, pa čak i na najkraćem putovanju ili odlasku do lokalne trgovine. Statistika pokazuje kako se najveći broj prometnih nezgoda događa upravo na kratkim relacijama unutar nekoliko kilometara od kuće.

Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja jer prilikom sudara pri brzini od samo 50 km/h dijete teško 5 kilograma postaje teško 20 puta više ili čak 100 kilograma. Prometne nesreće jedan su od glavnih uzroka smrti djece ispod 14 godina, a procjenjuje se da bi 70 posto djece preživjelo ili izbjeglo ozbiljnije ozljede da su bili vezani u odgovarajućoj sjedalici.

Što kaže Zakon?
Vozač motornog vozila može prevoziti dijete mlađe od pet godina samo na stražnjim sjedalima, i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu. Kada je pak dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina, ono se smije voziti samo na stražnjim sjedalima i sjediti na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezivanja. Dijete do dvije godine može se prevoziti i na prednjem sjedalu ako vozilo nema suvozački zračni jastuk ili je on isključen te ako se prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje koja je pričvršćena za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

– – –

Pogledajte detaljne rezultate testiranja: PDF dokument

YouTube MP3 - Hotmail
1