Vodič za kupnju zimskih guma: 5 savjeta kako izabrati odgovarajuće

Vodič za kupnju zimskih guma: 5 savjeta kako izabrati odgovarajuće
tekst: Sergej Burda

Sve što trebate znati prije kupnje novih guma

Doba je godine kada nas očekuju zimski uvjeti na cesti te je bitno da ste svog limenog ljubimca opremili adekvatnom zimskom opremom. To u prvom redu znači da ste nabavili kvalitetne zimske gume i to po mogućnosti na sva četiri kotača.

Znate li koje zimske gume su najbolje i što je najvažnije imati na umu prije kupovine novog seta zimskih guma?

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ako ste i dalje u nedoumici na pravom ste mjestu, jer donosimo vam pet konkretnih savjeta koji će vam pomoći pročitati oznake na gumama, kako izabrati najbolji model zimskih guma te gdje i kada je najbolje kupiti zimske gume.

1.  Doznajte koja je razlika između ljetnih i zimskih guma

Postoji dobar razlog zašto je svake sezone obavezno prilagoditi auto zimskim uvjetima na cesti montirajući na njega zimske gume. Naime, ljetne i zimske auto gume razlikuju se u svojem sastavu. Zbog njega se drugačije ponašaju na različitim temperaturama i u različitim vremenskim uvjetima.

Ljetne gume su izrađene od materijala koji pruža najbolje prianjanje pri temperaturama iznad 7°C. Ujedno imaju i kraću dubinu gaza jer je vrijeme ljeti većinom suho i ne moraju se nositi s velikim količinama padalina.

S druge strane, zimske gume osmišljene su tako da bolje prianjaju na mokrom ili suhom vremenu pri temperaturama nižim od 7°C. Također imaju više odvodnih kanala i veću dubinu profila kako bi se mogle nositi s velikim količinama kiše i snijega u zimskim mjesecima.

Zimske gume će se ljeti iznimno brzo trošiti, dok je s ljetnim gumama zimi velika šansa da će doći do proklizavanja i gubitka kontrole nad vozilom.

2.  Gume trebate kupiti prema specifikacijama svojeg vozila

Mnogi vozači nađu se u nedoumici kada treba kupiti zimske gume, no stvar je vrlo jednostavna – u dokumentaciji vozila, odnosno u prometnoj knjižici, možete pronaći točno koje zimske gume trebate te njihove specifikacije.

Oznaka za dimenzije pneumatika nađite u kazalu, koje se nalazi u svakoj prometnoj knjižici.

Na primjer, recimo da vam trebaju gume s oznakama 195/50 R16 88T.

Prvi broj (195) govori koliko milimetara guma treba biti široka, a drugi (50) se odnosi na postotak širine gume. R16 govori koliki je promjer gume u inčima ili colima, dok se oznaka 88T odnosi na indeks nosivosti guma – u ovom slučaju on iznosi 560 kg.

“T” je indeks brzine, a u ovom nam primjeru govori nam da maksimalna brzina koju guma može izdržati pod maksimalnim opterećenjem iznosi 190 km/h.

3.  Obratite pažnju na to kada je guma proizvedena

Na svakoj zimskoj gumi možete pronaći njezinu godinu proizvodnje. Riječ je o formatu od četiri broja s oznakom DOT gdje prva dva broja označavaju tjedan, a druga dva godinu proizvodnje. Na primjer, ako na tvojoj gumi piše 2220, to znači da je proizvedena u 22. tjednu 2020. godine.

Kada kupujete nove zimske gume, one ne bi trebale biti starije od 18 mjeseci. Razlog je taj što se svaka guma s vremenom polako počinje sušiti i pucati, a svjetlo, kisik i toplina glavni su faktori koji na to utječu.

4.  Proučite rezultate provjerenih testiranja i olakšajte si odabir

ADAC test izvrstan je način za otkriti najbolje zimske gume, ali i koje modele je poželjno izbjegavati jer nisu dale očekivane rezultate. ADAC je najveći njemački i europski autoklub koji svake godine zajedno s europskim partnerima, među kojima je i Hrvatski autoklub (HAK), testira zimske i ljetne gume u najpopularnijim dimenzijama pri ekstremnim uvjetima.

Osim testova različitih autoklubova, recenzije zimskih auto guma pronaći ćeš na specijaliziranim portalima, web shopovima, forumima…

Iskustva drugih vozača s određenom vrstom i markom guma mogu biti vrlo korisna u odabiru guma. Također, obratite pažnju na to u kakvim uvjetima vozači koriste gume – voze li u predjelima u kojima su zime oštrije i s više snijega ili pak žive i voze u mjestima s blažom klimom.

5.  Kupujte zimske gume kada traje akcija

Prošla su vremena kada ste trebali hodati od trgovine do trgovine kako bi saznali cijene auto guma. Mnoštvo trgovina preselilo se online pa danas u svega nekoliko klikova možete saznati koliko koštaju zimske gume kod različitih trgovaca.

U tome pomažu i stranice za uspoređivanje cijena na kojima na jednom mjestu možeš saznati kakva je cijena zimske gume istog modela u različitim web shopovima.

Nemojte čekati s kupovinom do zadnjeg trena. Ako ranije krenete u odabir najbolje zimske gume, prije ćete pronaći dobar popust. Najveća potražnja u pravilu vlada taman prije nego zakonska obaveza montiranja zimskih guma na auto stupi na snagu sredinom studenog pa trgovci tada nemaju ni motivaciju ni potrebu snižavati cijene.

Zaključno, mogli bi reći kako bi zimske gume najpametnije i najpovoljnije bilo kupovati ljeti, a zimske gume ljeti. Uz to, nemojte štedjeti na gumama i vjerujte staroj vozačkoj poslovici kako “dobra guma, glavu čuva”.

YouTube MP3 - Hotmail
1