Za siječanj 2020. najavljen novi Hyundai i10, izrađen u Europi

Za siječanj 2020. najavljen novi Hyundai i10, izrađen u Europi

Potpuno novi Hyundai i10 odlikuje se novim dinamičnim dizajnom koji naglašava njegov agilan i razigran karakter. Nudi sveobuhvatnu mogućnost povezivanja i Hyundaijev paket SmartSense aktivne sigurnosti

Od svog predstavljanja 2008. godine, i10 je uspješna priča za Hyundai u Europi. Kao i prethodna generacija modela, potpuno novi i10 dizajniran je, razvijen i izrađen u Europi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

“i10 je uvijek bio jedan od naših pokretača prodaje i povijesna baza rasta Hyundaija u Europi. Uvodeći ovaj novi model zadržavamo kupce koji traže automobil A-segmenta”, kaže Andreas-Christoph Hofmann, potpredsjednik za marketing i proizvode tvrtke Hyundai Motor Europe. “Potpuno novi Hyundai i10 najnoviji je primjer naše demokratizacije novih tehnologija za naše kupce. Lansiramo ga sa sloganom “Go Big“ jer time želimo istaknuti osjećaj koji će kupci imati u ovom beskompromisnom gradskom automobilu – možda se čini kao mali automobil, ali i10 je zapravo veliki iskorak u segmentu“.

Dinamičan vanjski dizajn

Dinamičan i elegantan dizajn potpuno novog i10 nudi kontrast mekih površina i oštrih linija. U usporedbi s prethodnikom, novi i10 ima ponešto izmijenjene proporcije: krovom je spušten 20 mm, a karoserija je šira 20 mm. Ova poboljšanja mogu se upotpuniti novodizajniranim opcijskim 16-inčnim aluminijskim naplatcima.

Široka prednja rešetka izražava sportski karakter i uključuje okrugla LED dnevna svjetla sa strukturom saća, što je naslijeđe iz dosadašnjem modela i10. Straga, dvije vodoravne linije probijaju meke površine prtljažnika i upadaju u grafiku stražnjih svjetala, pojašnjavaju iz Hyundaija. Prepoznatljivi C-stup u obliku slova X vidljiv je izdaleka te jasno identificira automobil i privlači pogled prema logotipu montiranom na stup.

Kupci mogu birati između 10 osnovnih vanjskih boja i dvobojnog krova – u crnom ili crvenom – pa su sveukupno na raspolaganju 22 kombinacije vanjskih boja.

Potpuno novi dizajn unutrašnjosti

Novi i10 s mladenačkim stilom i praktičnim rješenjima interijera bez ugrožavanja udobnosti nastavlja putevima svoga prethodnika. Obloge vrata su dizajnirane tako da vizualno izdužuju armaturnu ploču, a istovremeno vode pogled prema velikim pretincima za odlaganje na vratima. Osim spremišta za rukavice, dizajneri novog i10 ugradili su dodatni otvoreni pretinac za odlaganje iznad pretinca za rukavice na suvozačevoj strani. Četiri različite kombinacije boja interijera nude kupcima još više prostora za personalizaciju.

Novi i10 dostupan je kao četverosjed ili peterosjed. Zahvaljujući povećanom međuosovinskom razmaku povećan je i prostor za putnike. Profil vozila je sužen sprijeda za 11 mm i straga za 13 mm pa vozač sada ima bolji pregled ceste s obje strane.

S obujmom od 252 litre, prostor za prtljagu u i10 jedan je od najboljih u segmentu. Utovarni prag je snižen za 29 mm, što vozačima olakšava ukrcaj stvari. Dvostruko dno prtljažnika i preklopiva stražnja sjedala dodatne su značajke novog modela. Novi i10 dostupan je i s kamerom za vožnju unatrag.

Povezivanje

Novi i10 nudi čitav niz novih mogućnosti povezivanja. Sve napredne tehnološke funkcije integrirane su u 8-inčni zaslon u boji. Apple CarPlay i Android Auto jamče besprijekornu integraciju, siguran rad i zrcalnu funkcionalnost mobilnih uređaja, koji se temelje na iOS ili Android operativnim sustavima. Bežično punjenje znači da se vozači i putnici ne moraju brinuti da će im se baterije pametnog telefona isprazniti na duljem putovanju.

Hyundai svoju platformu Connected Car stavlja na raspolaganje kao opciju za kupce novog i10. Budući da povezivost igra ključnu ulogu u modernoj mobilnosti, potpuno opremljena Bluelink telematika pruža značajne prednosti vozačima u pogledu sigurnosti, kontrole i povezanosti putem aplikacije. Omogućuje korisnicima da pretražuju interesne točke (POI) i šalju rezultate pretraživanja izravno na satelitsku navigaciju automobila.

Ostale značajke uključuju “Find My Car”, koji omogućava vozačima da lagano pronađu svoje vozilo u nepoznatom okruženju, kao i parkirno mjesto i pretragu benzinskih stanica, koje nude cijene i dostupnost uživo.

Sigurnosni paket

Novi i10 ima jedan od najcjelovitijih sigurnosnih paketa u svojoj klasi i opremljen je najnovijim značajkama aktivne sigurnosti i pomoći u vožnji objedinjene u Hyundai SmartSense, a sve u skladu s najvišim europskim sigurnosnim standardima.

Napredni sustav za izbjegavanje sudara (FCA) koristi multifunkcijsku kameru za otkrivanje ne samo automobila, već i pješaka ispred vozila. Ostale sigurnosne značajke dostupne u novom i10 uključuju sustav upozorenja prilikom prelaska iz voznog traka (LKAS), upozorenje budnosti vozaču (DAW) i inteligentno upozorenje o ograničenju brzine (ISLW).

Pogonski agregati

Potpuno novi i10 bit će dostupan pri lansiranju s dva benzinska motora: 1,0-litarskim MPi 3-cilindričnim motorom sa 67 KS i 96 Nm te 1,2-litarskim MPi 4-cilindričnim motorom s 84 KS i 118 Nm okretnog momenta.

Oba motora su dostupna s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa ili automatiziranim ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa (AMT). U usporedbi s tradicionalnim automatskim mjenjačem, AMT povećava učinkovitost zahvaljujući svojoj manjoj masi i smanjenom trenju. Idle Stop and Go (ISG) standardna je oprema za sve pogonske sklopove, što doprinosi manjoj potrošnji goriva, manjoj emisiji CO2 i većoj učinkovitosti.

Novi i10 dostupan je i uz ECO paket koji uključuje prilagođeni omjer prijenosa, četiri sjedala i 14-inčne kotače za optimiziranu učinkovitost.

1