VW Grupa ulazi u Formulu 1 kroz Audi i Porsche

VW Grupa ulazi u Formulu 1 kroz Audi i Porsche

Prvi čovjek Volkswagen Grupe potvrdio je da će njihove dvije luksuzne marke automobila biti zastupljene u najelitnijem svjetskom automobilističkom natjecanju od 2026. godine

Audi i Porsche, članice Volkswagen Grupe, postat će aktivni sudionici Svjetskog prvenstva Formule 1 u sezoni 2026., plan je to VW Grupe koji je javno iznio njihov generalni izvršni direktor Herbert Diess. On je za jedan YouTube kanal odgovarao na pitanja stanovnika Wolfsburga, a oni su ga upitali koliko je daleko koncern od uključivanja u najatraktivnije automobilističko natjecanje na svijetu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Jedinstvena prilika

Diess je rekao da je svjestan kako Formula 1 doživljava porast popularnosti na tržištima poput SAD-a te da će njegova kompanija iskoristiti najavljenu promjenu tehničkih pravila, koja bi na snagu trebala stupiti 2026. godine. Tada će, naime, pogonske jedinice bolida biti dodatno pojednostavljene i snažnije elektrificirane, aerodinamičke karakteristike ponovno će biti revidirane, pa je to idealan trenutak za razviti bolid potpuno “od nule”.

Ovo bi mogla biti zadnja prilika u ovom desetljeću da se netko novi priključi Formuli 1, smatra Diess, a njegovi brandovi Audi i Porsche mogli bi je iskoristiti. Kada bi se priključivali sportu u razdobljima bez velikih promjena tehničkog pravilnika, trebalo bi im 5 do 10 godina da uhvate priključak s vodećima. Ovako se nadaju da će im trebati značajno manje da se uključe u utrku za pobjede.

Plan je da se Volkswagenovo ime ne spominje unutar Formule 1, već da se ide samo s markama Audi i Porsche. Porsche se najsnažnije povezuje s Red Bullom, za kojeg bi mogao proizvoditi pogonske jedinice, dok je plan Audija bio da preuzmu britansku momčad McLarena za oko 500 milijuna eura. To je, barem za sada, demantirano, ali 2026. je još daleko.

Diess u svemu vidi i priliku za zaradu te smatra da će, koliko god ulazak u Formulu 1 koštao, donijeti kompaniji više novca od toga.

YouTube MP3 - Hotmail
1