Volvo predstavio XC40

Volvo predstavio XC40

Nakon dugotrajne najavne kampanje Volvo je napokon službeno predstavio svoj novi kompaktni SUV XC40. Kako mu i sam naziv govori riječ je o novom tzv. ulaznom modelu u liniju XC koji će se smjestiti ispod modela XC60 i XC90, a od kojih je sukladno očekivanjima i najavama preuzeo veliki dio obiteljskih značajki vanjskog i unutrašnjeg dizajna. Također, jasno je kako je Volvo s konceptnim modelom 40.1 vrlo vjerno najavio što i kako planira s produkcijskim XC40.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Kao obiteljske značajke koje se najviše ističu valja izdvojiti karakteristična LED svjetla za dnevnu vožnju, maska motora i sl, a kupcima će biti dostupna i razne mogućnosti personalizacije ovog automobila kroz 17 dostupnih boja vanjštine i krova, različitih naplataka i mnogih drugih detalja. Sve u svemu radi se o vrlo moderno i privlačno dizajniranom automobilu koji će svakako privući različite vrste kupaca.

Unutrašnjost je prema tvrdnjama proizvođača vrlo kvalitetna i iznimno korisna i praktična s mnogim mjestima i pretincima za ostavu predmeta. Također, tu je i bogata oprema, serijska i opcijska, s naglaskom na sigurnosti i infotainementu, a od pojedinih detalja svakako vrijedi izdvojiti 12,3-inčnu digitalnu instrumentnu ploču te 9-inčni zaslon na središnjoj konzoli. Sve u svemu na kraju bi se u ponudi trebala naći četiri paketa opreme.

Volvo XC40 je prvi model ovog proizvođača koji se temelji na modularnoj platformi CMA, a koja će poslužiti kao osnova za cijelu seriju 40 pa i šire. Europskim kupcima će biti dostupne tri benzinske i dvije dizelske izvedbe s tri i 4-cilindričnim motorima. Redom to su benzinski T3 156 KS, T4 190 KS i T5 247 KS te dizelski D3 150 KS i D4 190 KS.

Ovi će motori biti upareni s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem te prednjim pogonom, kao i 8-stupanjskim automatskim mjenjačem te pogonom na sva četiri kotača. Dodatne pogonske jedinice će se priključiti ponudi kasnije, uključujući i hibridni te u potpunosti električni pogonski sklop.

Na kraju dodajmo kako će proizvodnja modela XC40, koja će započeti u studenom, biti povjerena pogonima u belgijskom Ghentu. Na pojedinim tržištima je knjiga narudžbi već otvorena, a prve isporuke se očekuju početkom iduće godine. Za vjerovati je kako će cijena ovog automobila kretati od oko 30.000 Eura, no više ćemo saznati uskoro.

Podijeli:
1