Volvo EX90: značajno digitalizirani SUV za sedam putnika

Volvo EX90: značajno digitalizirani SUV za sedam putnika

Volvo kaže kako će njihov prvi potpuno električni SUV za sedam putnika treba otvoriti novo poglavlje u njihovoj povijesti, ono u kojem će svake godine predstavljati po jedan novi električni model

Švedska marka Volvo prije nekoliko je dana u Stockholmu svijetu predstavila svoj novi, prostrani SUV sa sedam sjedala i na potpuno električni pogon – EX90. Ovaj automobil ima cilj podići ljestvicu u sigurnosnim standardima i stilu te otvoriti novo poglavlje u povijesti Volva. U tom će poglavlju, koje će trajati barem do 2030. godine, kompanija svake godine predstaviti po jedan potpuno novi električni automobil. Time će Volvo postati proizvođač isključivo električnih automobila, s ciljem da do 2040. postane potpuno klimatski neutralan.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Volvo EX90 dolazi u prepoznatljivoj formi Volvo SUV-a, kao svestrani obiteljski automobil modernih proporcija, s najvišim sigurnosnim značajkama, suvremenog dizajna te iznimno digitalizirane i pojednostavljene unutrašnjosti. Proizvođač najavljuje autonomiju s jednim punjenjem baterije do 600 kilometara prema WLTP ciklusu, kao i brzo punjenje (od 10% do 80% za 30 minuta). Sustav će omogućavati i reverzno punjenje, dakle model EX90 moći će primiti, ali i dati struju drugim potrošačima – poput kuće, drugog automobila ili raznih električnih uređaja.

Prvi model dolazit će s dva elektromotora s trajnim magnetima te pogonom na sve kotače. Planirani kapacitet baterije je 111 kWh, a ukupna snaga motora 408 KS. Najsnažnija verzija imat će 517 KS, uz 910 Nm okretnog momenta.

Računalo na kotačima

Bit će ovo i najsigurniji Volvo do sada, s pametnim funkcijama koje će moći “učiti” tijekom cijelog životnog vijeka i nadograđivati se. Izvana su za snimanje situacije u prometu zaduženi senzori, kamere, radari i lidari, a u osnovi svega je Nvidijino računalo koje brine o toj situaciji, stvara sliku okruženja u 360° te vodi računa o ponašanju vozila u stvarnom vremenu. Sustav “nevidljivog štita” pomagat će vozaču u izazovnim situacijama, detektirati kada je on možda umoran ili pospan, pa se prema potrebi uključivati i sprječavati nezgode.

Volvo stoga kaže kako ovo neće biti samo novi automobil, već “računalo na kotačima”, zasnovano na platformama Xavier i Orin iz sustava NVIDIA DRIVE AI. Tu će biti i Qualcommovi Snapdragon čipovi koji će pokretati softver vozila, infotainment sustav te upravljanje baterijama, dok će za vizualizacije na 14,5-inčnom središnjem zaslonu biti zadužen Unreal Engine.

EX90 bit će moguće izravno spojiti na 5G mrežu, podržavat će bežični Apple CarPlay, a za glazbeno iskustvo zaduženi su Bowers & Wilkins zvučnici. U prodaji će se ovaj model naći početkom 2024. godine, a cjenovno bi se trebao smjestiti negdje iznad svojeg pandana na fosilna goriva, modela XC90.

YouTube MP3 - Hotmail
1