Volkswagenov šef uvjeren u povratak dizela

Volkswagenov šef uvjeren u povratak dizela

Dizeski motori svakako imaju svoje mane, no imaju i svoje prednosti u odnosu na benzince te druge načine pokretanja automobila. Od izbijanja Dieselgatea prije dvije i pol godine popularnost dizela je u Europi u padu, a glavne kritike mu se upućuju zbog štetnih emisija ponajprije NOx s obzirom da su kod Euro 6 dizelaša emisije CO2 osjetno manje nego kod usporedivih benzinskih motora.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Unatoč svemu što se negativno s dizelima događa u posljednje vrijeme u Volkswagenu vjeruju da se dotična tehnologije ne samo da neće lako predati već će se i ponovno uzdići, odnosno da ima potencijal promijeniti trenutni negativni trend.

Tako barem tvrdi šef Grupe Volkswagen Matthias Müeller koji je u posljednjem intervjuu izjavio da smatra kako će dizeli u skoroj budućnosti imati renesansu i to iz dva glavna razloga. S jedne strane kupci će ponovno cijeniti njihove prednosti, a s druge shvatit će da novi dizeli nisu toliko štetni za okoliš i zdravlje. Nakon toga će, kaže Müeller, otpasti zapreke za njihovu kupnju, odnosno ponovno će narasti njihova popularnost.

Na kraju dodajmo da je prodaja dizelskih motora u prošloj godini pala za oko 8%, no u prosincu za čak 20,5%. Ukupno gledajući dizeli su činili 44% ukupne prodaje, ne tako davno su imali udjel veći od 50%.

Podijeli:
1