Volkswagen otkriva detalje razvoja modela I.D. R Pikes Peak

Volkswagen otkriva detalje razvoja modela I.D. R Pikes Peak

Volkswagen se sprema na ovogodišnjem izdanju Utrke ka oblacima, odnosno na Pikes Peaku oboriti rekord staze i osvojiti prestižni naslov u klasi Unlimited, a konj za ovu utrku je prvi VW-ov električni trkaći model, fascinantni I.D. R Pikes Peak.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Njemački div nam je ovaj model predstavio krajem prošlog mjeseca, a sada je objavljen video zapis razvoja jedne od najvažnijih stavki, odnosno njegovog aero paketa. Drugim riječima na zavojitom usponu održavanje kontakta s podlogom te tzv. downforce je presudan za dobar rezultat pa je upravo tom području posvećena posebna pažnja, o čemu više možete saznati u priloženom video zapisu.

Podsjetimo, ovu električnu zvijer pokreću dva električna motora kombinirane snage od 500 kW, odnosno 680 KS te najvećeg okretnog momenta od 650 Nm. Nadalje, ovo vozilo teži svega 1.100 kg te je sposobno do 100 km/h ubrzati za samo 2,25 sekundi. Proizvođač tvrdi da je to brže od bolida Formule 1 i Formule E.

Najveća brzina za sada nije poznata, no kod ove utrke koja se sastoji od 156 zavoja je ionako puno važnije ubrzanje. S obzirom da je riječ o trkaćem vozilu autonomija je u potpunosti podređena performansama, a u baterijama će svakako biti dovoljno struje za uspon dugačak 20 km.

Hoće li I.D. R osvojiti Pikes Peak i oboriti željene rekorde saznat ćemo 24. lipnja, a jak adut u tom nastojanju će mu svakako biti i vozač. Naime, za upravljačem će se nalaziti prošlogodišnji pobjednik Romain Dumas. Dodajmo, da je trenutni rekord za električna vozila 8:57,118, a rekord staze drži Peugeot 208 T16 s vremenom od 8:13,878.

YouTube MP3 - Hotmail
1