Volkswagen I.D. Crozz – najava električnog crossovera

Volkswagen I.D. Crozz – najava električnog crossovera

Volkswagen je u Šangaju predstavio svoj novi konceptni model iz serije I.D. Riječ je o trećoj I.D. studiji, nakon što je u Parizu predstavljen hatchback, a u Detroitu microbus Buzz.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Svi ovi modeli se temelje na istoj platformi MEB razvijenoj za električne modele iz Grupe VW, a produkcijski crossover bi nedugo nakon hatchbacka na tržište trebao stići početkom idućeg desetljeća. Crozz je dinamičnog dizajna i kupeovskih linija, stražnja vrata su klizna, a u modernoj i minimalistički uređenom interijeru se nalaze četiri zasebna sjedala.

Osnove kokpita čine dva digitalna zaslona, prvi veličine 5,8 inča koji je instrumentna ploča i 10,2-inčni tablet koji je središte infotainment sustava. Nekoliko komandi se nalazi za oblogama vratiju, a tu je i head-up zaslon s funkcijom tzv. proširene stvarnosti.

Putnicima je osigurana više no dovoljna ponuda prostora, što je dijelom rezultat dugačkog međuosovinskog razmaka i kratkih prevjesa, a velike staklene površine, uključujući i panoramski krov, će osigurati ugodnu osvijetljenost kabine. Proizvođač navodi da je ponuda prostora unutar automobila ista kao i u Tiguanu iako je Crozz dimenzijama manje vozilo.

I.D. Crozz pokreću dva električna motora kombinirane snage 225 kW, odnosno 306 KS, odnosno jedan je motor zadužen za prednju, a drugi za stražnju osovinu. Prednji razvija snagu od 102 KS, a stražnji od 204 KS. Treći najznačajniji dio ovog pogonskog sklopa su baterije kapaciteta 81 kWh koje će osigurati autonomiju od oko 500 km (NEDC). Recimo i da će Crozz do 100 km/h ubrzati za manje od 6 sekundi, dok će mu najveća brzina iznositi 180 km/h.

Pohvalna je činjenica da će baterije, putem 150 kW DC punjača, biti moguće napuniti do 80% kapaciteta za svega 30 minuta. Kako i kod ostalih I.D. modela baterije su smještene u podnicu, a tu su i dva prijenosa te prijenosna osovina koja može prenijeti snagu i okretni moment između osovina ovisno o tome čiji kotači imaju bolje prijanjanje s podlogom.

Crozz je, poput svojih prethodnika, i u potpunosti autonomno vozilo, a nakon što vozač odabere autonomni načini rada iz krova se izdignu četiri laserska skenera putem kojih automobil prikuplja informacije o svojoj okolini.

1