Volkswagen detaljnije predstavio svoju termografsku kameru

Volkswagen detaljnije predstavio svoju termografsku kameru

Čak i najbolja prednja svjetla ne mogu uvijek vozaču osvijetliti sve prepreke i opasnosti koje se nalaze na prometnici ili pored nje, a to je i jedan od osnovnih razloga zašto se proizvođači okreću drugim tehnologijama koje će povećati sigurnost u prometu, posebno tijekom putovanja noću. Iznimka nije ni Volkswagen koji nam je odlučio detaljnije predstaviti svoju prvu termografsku kameru.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Konkretnije, ovaj sustav će se prvotno naći na novom Touaregu, a kasnije i na nekim drugim volkswagenovim modelima. U osnovi radi se o prilično složenom sustavu koji putem infracrvene kamere nadzire prostor od 10 do 130 m ispred vozila, nadzornog kompjutera koje obrađuje sliku te potom upozorava vozača na ljude i životinje ispred vozila koje možda nije iz nekog razloga vidio. Tu je i cijeli set drugih sustava koji zajedničkom suradnjom doprinose višem stupnju sigurnosti.

Naime, ako se vozilo kreće brzinom od preko 50 km/h upozorenje stiže preko touaregove digitalne instrumentne ploče na kojoj će se prikazati slika sa spomenute kamere. Primijećeni objekti će biti označeni žutom bojom ukoliko se nalaze na sigurnoj udaljenosti, a ako se krenu približavati cesti, odnosno nakon što prijeđu određenu granicu sustav će ih označiti crvenom bojom.

Pri manjim brzinama vozača će se upozoriti zvučnim i svjetlosnim signalima s instrumentne ploče, a upozorenje može doći i s head-up zaslona. U konačnici će se uključiti i sustav autonomnog kočenja koji će pripomoći vozaču u slučaju potrebe. Nadalje, ako je dotični Touareg opremljen s VW-ovim LED matrix prednjim svjetlima ona mogu osvijetliti primijećenu prepreku i blicajući upozoriti vozača u trenucima kada se vozilo kreće brzinom većom od 60 km/h.

Dakako, ovaj sustav neće spriječiti sve nesreće, no svakako će značajno pripomoći u smanjenju njihovog broja.

Podijeli:
1