U Tesli proizveden milijunti električni automobil

U Tesli proizveden milijunti električni automobil

Proizvodnjom milijuntog električnog vozila Tesla postaje prvi proizvođač u svijetu kojem je to uspjelo. Događaj je obilježen zajedničkim fotografiranjem pokraj crvenog Modela Y, netom izašlog iz pogona

Elon Musk pohvalio se na Twitteru velikim postignućem Tesle. Iz njihovih je tvornica ovoga tjedna izišao milijunti električni automobil. Ovo postignuće značajno je ne samo za Teslu, nego i za cijeli automobilski svijet. Muskova je kompanija, naime, jedini proizvođač automobila u svijetu koji je do sada uspio proizvesti milijun električnih automobila. Najbliži njemu za sada je kineski BYD.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iako se velika većina proizvedenih vozila odnosi na Model S, pa potom i nešto novije Modele 3 i X, jubilarni milijunti automobil koji je izvezen iz tvornice bio je – crveni Model Y. Riječ je o crossoveru srednje klase, nastalom na podvozju Modela 3. Za razliku od njega, Model Y nudi sedam sjedala, službeno je najavljen u ožujku prošle godine, a još uvijek nije isporučen niti jednom kupcu.

Proizvodnja Modela Y započela je u siječnju u tvornici u Fremontu (Kalifornija), a prve se isporuke kupcima očekuju tijekom ovoga mjeseca. Do kraja godine, pak, u Tesli planiraju povećati kapacitete u Fremontu, tvornici Gigafactory u Nevadi ali i svojoj novoj tvornici u Šangaju – te postići godišnju proizvodnju od čak 650.000 automobila. Trenutačno su u stanju sklopiti ukupno oko 40.000 komada mjesečno.

Podijeli:
1