U Jaguaru smatraju da elektrifikacija velikih SUV-ova baterijama nema smisla

U Jaguaru smatraju da elektrifikacija velikih SUV-ova baterijama nema smisla

Šef inženjerskog odjela Jaguar Land Rovera Nick Rogers izjavio je da u procesu prelaska na automobile bez štetnih emisija nema smisla ugrađivati baterije u velike gradske terence

Portal Automotive News Europe objavio je prošloga tjedna kraći razgovor s prvim čovjekom inženjerskog odjela Jaguar Land Rovera Nickom Rogersom, a jedna od tema bila je i elektrifikacija pogona u automobilima. Rogers je kazao kako je jedan od glavnih izazova kod velikih SUV-ova njihova loša aerodinamika, a to je i razlog zašto oni smatraju da u velikim terencima nema pretjerano mnogo smisla prelaziti na baterijski električni pogon.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Velika vozila, kakvih njihova kompanija proizvodi nekoliko, teška su i imaju neaerodinamične oblike, pa stoga moraju imati i velike i isto tako teške baterije. To u konačnici dovodi do vrlo velikog trošenja energije, primjerice na autocesti, te brzog pada dostupnog dometa. Velike SUV-ove, smatraju stoga u Jaguaru, nema smisla elektrificirati na način da im se energiju pohranjuje u baterijama.

Jaguar Land Rover u ponudi ima nekoliko modela SUV-ova, poput Defendera, s hibridnim pogonom, no do sada nije proizveo slično veliko vozilo s potpuno baterijsko-električnim pogonskim sustavom. Najveći njihov “strujaš” je Jaguar I-Pace SUV.

Kad je riječ o strategiji ovog proizvođača i trendovima cijele industrije koja grabi prema budućnosti s nula emisija štetnih plinova, u Jaguaru su skloniji tome da u velike gradske terence ugrade vodikove gorive ćelije – manje i lakše rješenje za pohranu energije i pogon elektromotora.

Podijeli:
1