U Barceloni predstavljena Tesla P100DL za kup-natjecanje EPCS

U Barceloni predstavljena Tesla P100DL za kup-natjecanje EPCS

Momčad SPV Racing prva je dobila novi kup-model Tesla P100DL s kojim će, uz devetnaest jednakih automobila krenuti u prvo natjecanje električnih osobnih vozila. Riječ je, dakako, o trkaćoj izvedbi teslinog Modela S, dok je Circuit de Catalunya poslužila za mjesto predstavljanja ne samo automobila, već i konačnih detalja budućeg natjecanja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Za ovu priliku, električni je pogonski sklop teslinog modela osnažen na 795 KS te 995 Nm što bi trebalo jamčiti ubrzanja od 0 do 100 km/h za 2,1 s te najveću brzinu od 250 km/h. Također, automobil je lišen svih natjecanju nepotrebnih detalja pa su tako brojne izmjene, koje uključuju i potpuno ogoljelu unutrašnjost sa samo vozačkim sjedalom, donijele uštedu od čak 500-tinjak kg.

Nadalje, tu su pirellijevi slick pneumatici P Zero, čvršće podvozje, širi obrubi blatobrana kako bi se uklopili novi kotači te aero-dodaci, uključujući i veliko stražnje krilo. Litij-ionska baterija ima kapacitet od 100 kWh, a organizatori napominju da P100DL pri natjecateljskim brzinama s ovom baterijom može prijeći i do 90 km.

Na startu svake utrke naći će se 20 identičnih natjecateljskih modela Tesla P100DL s kojima će nastupiti deset momčadi. Kao što smo već napomenuli, ekipa SPV Racing je prva dobila automobil te je tom prigodom organizirano i predstavljanje na stazi pokraj Barcelone. Za upravljačem su se našli vozači ove momčadi, Emma Kimiläinen i Alvaro Fontes.

Kup-natjecanje za električna osobna vozila, Electric Production Car Series (EPCS), organizira tvrtka Electric GT Holdings Inc., a prva će se sezona sastojati od deset utrka (dvije, na drugim kontinentima, će biit objavljene naknadno). Svaki se trkaći vikend sastoji od slobodnog treninga u trajanju od 20 min, kvalifikacijskog treninga u trajanju od 60 min te dvije utrke duge 60 km koje se voze tijekom dana te u sumrak.

Provizorni kalendar utrka EPCS u sezoni 2018./2019.

1 4. studeni 2018. Jerez Španjolska
2 Paul Ricard Francuska
3
4 29. lipanj 2019. Nürburgring Njemačka
5 21. srpanj 2019. TT Assen Nizozemska
6 Silverstone Engleska
7
4 13. listopad 2019. Portimao Portugal

Podijeli:
1