Toyota uvodi pretplatu – za daljinsko paljenje automobila!

Toyota uvodi pretplatu – za daljinsko paljenje automobila!

Funkcija koja se može softverski aktivirati ili ukinuti postat će naplatna, odlučeno je tako u Toyoti, iako ne za sve modele, već samo u sklopu višegodišnjeg testiranja

Dolaskom modernih tehnologija u svijet automobila, polako se na njega prelijevaju i načini monetizacija poznati iz računalnog svijeta. Softverske funkcije koje nisu nužne za rad automobila, a mogu se lako uključiti i isključiti, neki su proizvođači naumili svojim kupcima dodatno naplaćivati. Ranije je to pokušao BMW s pretplatom koja bi omogućila CarPlay (povezivanje infotainmenta s mobitelom), Audi je uveo mjesečnu naplatu ugrađene satelitske navigacije, a sada je Toyota pokrenula testni projekt naplate – paljenja automobila putem daljinskog ključa.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Njihov odjel Connected Services odlučio je uvesti pretplatu za neke modele, pa će njihovi kupci imati izbor – ili plaćati mjesečnu ili godišnju pretplatu, ili će ostati bez nekih funkcija koje im mogu olakšati život. Ono što su sada odlučili naplaćivati jesu funkcije daljinskog upravljanja vozilom. Oni koji plate, imat će mogućnost uključiti ili isključiti motor vozila putem ključa, na daljinu, ili pak putem mobilne aplikacije. Isto tako, u naplatnom paketu će biti i funkcija otključavanja i zaključavanja vozila kroz aplikaciju.

Naplata se ne uvodi za sve modele, već samo za neke, i smatra se dodatnom uslugom. Zahvatit će modele Toyote proizvedene od 2018. na ovamo, s time da će neki ući u trogodišnje, a neki u desetogodišnje pokusno razdoblje, tijekom kojeg će ove dodatne usluge biti besplatne.

Potom, kada razdoblje istekne, a vlasnici se naviknu na pogodnosti, trebala bi biti aktivirana naplata. Cijene pretplate trebale bi biti oko 8 dolara mjesečno ili 80 dolara za godišnju pretplatu.

1