Toyota sprema novi hiperautomobil

Toyota sprema novi hiperautomobil

Toyota će uskoro lansirati novu Supru, odnosno novi sportski model razvijen u suradnji s BMW-oom i brata bavarskom Z4, no Japanci su potvrdili kako spremaju pravu jurilicu temeljenu na konceptnom modelu GR Super Sport.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Za razvoj cestovne verzije odnosno prilagodbu ove studije će biti zadužen odjel Gazoo Racing koji će doprinijeti znanjem i iskustvom iz utrka izdržljivosti. Drugim riječima, radit će se o cestovnoj izvedbi tzv. Le Mans vozila.

Cestovni GR Super Sport će za pogon koristiti tehnologiju iz hibridnog trkaćeg modela TS050 kojeg pokreće 2,4-litreni bi-turbo V6 uparen sa sustavom Toyota Hybrid System – Racing. Kombinirana snaga ovog pogonskog sklopa će se kretati oko 735 kW, odnosno 1000 KS.

Može se očekivati mala masa, prvenstveno zahvaljujući ekstenzivnoj upotrebi ugljičnih vlakana te napredna aerodinamička svojstva. Sve u svemu performanse i vozne sposobnosti bi trebale biti na vrlo visokoj razini. Isto će vrijediti i za cijenu, posebno ako u obzir uzmemo mogućnost da će biti riječ o vozilu ograničene proizvodne serije.

Za sada nema informacija o tome kada bi se produkcijska verzija trebala pojaviti, no iz Toyote su potvrdili da je razvoj već započeo.

Podijeli:
1