Toyota sprema novi hiperautomobil

Toyota sprema novi hiperautomobil

Toyota će uskoro lansirati novu Supru, odnosno novi sportski model razvijen u suradnji s BMW-oom i brata bavarskom Z4, no Japanci su potvrdili kako spremaju pravu jurilicu temeljenu na konceptnom modelu GR Super Sport.

Za razvoj cestovne verzije odnosno prilagodbu ove studije će biti zadužen odjel Gazoo Racing koji će doprinijeti znanjem i iskustvom iz utrka izdržljivosti. Drugim riječima, radit će se o cestovnoj izvedbi tzv. Le Mans vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Cestovni GR Super Sport će za pogon koristiti tehnologiju iz hibridnog trkaćeg modela TS050 kojeg pokreće 2,4-litreni bi-turbo V6 uparen sa sustavom Toyota Hybrid System – Racing. Kombinirana snaga ovog pogonskog sklopa će se kretati oko 735 kW, odnosno 1000 KS.

Može se očekivati mala masa, prvenstveno zahvaljujući ekstenzivnoj upotrebi ugljičnih vlakana te napredna aerodinamička svojstva. Sve u svemu performanse i vozne sposobnosti bi trebale biti na vrlo visokoj razini. Isto će vrijediti i za cijenu, posebno ako u obzir uzmemo mogućnost da će biti riječ o vozilu ograničene proizvodne serije.

Za sada nema informacija o tome kada bi se produkcijska verzija trebala pojaviti, no iz Toyote su potvrdili da je razvoj već započeo.

Podijeli:
1