Toyota razvija Mjesečev rover

Toyota razvija Mjesečev rover

Japan želi poslati ljude na mjesec, a Toyota im u tome želi pomoći. Točnije, Japanska svemirska agencija (JAXA) i Toyota Motor Corporation su sklopili sporazum o “razmatranju suradnje na području istraživanja svemira.” Prvi korak će biti zajednički razvoj Mjesečevog rovera, odnosno vozila koje bi ljudi modeli koristili na Mjesecu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Riječ je o vozilu koje bi za pokretanje koristilo vodikove gorive ćelije, a japanski partneri vjeruju da bi, i uz ograničenu količinu energenta koju bi mogli prenijeti na Mjesec, ovo vozilo imalo autonomiju od oko 10.000 km.

JAXA planira lansirati razvijeno vozilo u svemir 2029, a ekspedicije na Mjesec bi bila poduzete tijekom 2030-ih. Toyota do tada namjerava razviti svoj rover koji bi se mogao nositi s najsurovijim uvjetima koji bi ga dočekali na Mjesecu. Dakako, posebna pažnja bi bila posvećena zaštiti njegovih putnika, a tu mislimo na činjenicu izostanka atmosfere potrebne za život ljudi, visoke i niske temperature te radijaciju.

Za sada je objavljeno tek nekoliko detalja o ovom vozilu. Točnije, rečeno je kako će biti dugačko 6 m, visoko 3,8 m te da će u njemu biti 13 m3 prostora za život. Osmišljen je tako da u njemu mogu boraviti dvije, odnosno u nuždi četiri osobe. Na priloženim slikama i video zapisu možemo vidjeti da ima šest kotača i vjerojatno je svaki od njih i pogonski kotač.

Podijeli:
1