Toyota Mirai na vodik – iz kravljeg izmeta?

Toyota Mirai na vodik – iz kravljeg izmeta?

Samo jedna krava proizvede dovoljno goriva za pogon jedne Toyote Mirai tijekom godine dana. Toyota ima plan kako ga zaista i iskoristiti.

Toyota Mirai nove generacije trebala bi se na tržištu pojaviti krajem sljedeće godine, a prilično atraktivnu galeriju slika u kojoj se vidi dizajnerski pomak objavili smo na ovim stranicama. No, kada je riječ o pogonu, Mirai se i dalje oslanja na potencijalno revolucionarnu, ali isto tako od mnogih i osporavanu, tehnologiju vodikovih gorivih ćelija.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Problem kod ove tehnologije je skupa proizvodnja vodika, te isto tako njegovo skupo i komplicirano skladištenje pod tlakom, kako bi ga se moglo transportirati do punionica i potom pretočiti u vozila. Vodik se, međutim, može dobiti i pomalo nekonvencionalnim načinom – iz kravljeg izmeta. Potvrdio je to prvi čovjek tehnološkog razvoja Toyote Shigeki Terashi.

On je izjavio kako u ovoj japanskoj kompaniji imaju viziju u budućnosti proizvoditi automobile na nekoliko različitih pogona. Hibridi, plug-in hibridi, baterijska vozila i ona pogonjena vodikovim ćelijama, sva ona bit će dijelom Toyotinog asortimana i ne bi se trebala međusobno kanibalizirati, smatra Terashi. Fokus na više oblika pogona omogućit će kompaniji i dostizanje globalnih standarda emisije stakleničkih plinova, za što im samo hibridna vozila trenutačno nisu dovoljna. Iz kompanije priznaju i kako u ovom trenutku kaskaju za konkurencijom u pogledu elektrifikacije, jer još uvijek u ponudi nemaju 100% električno vozilo pogonjeno baterijama – to bi se trebalo promijeniti sljedeće godine.

Vodik iz otpada

Kad je riječ o kravljem izmetu, njega je Terashi spomenuo kao mogući izvor vodika. Naveo je da bi izmet koji proizvede samo jedna krava (a poznato je da su one veliki “izvor” stakleničkih i drugih plinova), mogao biti dovoljan za pogon jedne Toyote Mirai kroz godinu dana.

Kako sve ne bi ostalo samo na riječima, Toyota već u Kaliforniji gradi prvu punionicu vodika koja će ovaj plin dobivati preradom izmeta. Projekt je to pokrenut još 2017., a koji je s izgradnjom počeo prošle godine. U suradnji sa Shellom Toyota gradi prvu elektranu koja će proizvoditi vodik izravno iz 100% obnovljivih izvora – otpada s farmi. Plan je da ista s radom krene 2020. godine i da proizvodi do 1,2 tone vodika na dan, kao i oko 2,35 MW električne energije.

Podijeli:
1