Toyota i Lexus će 2020. predstaviti svoju autonomnu flotu

Toyota i Lexus će 2020. predstaviti svoju autonomnu flotu

Japanski proizvođač automobila je potvrdio kako će iskoristiti sljedeće Ljetne olimpijske igre koje će se 2020. održati u Tokiju kao pozornicu na kojoj će predstaviti sljedeću generaciju svojih autonomno upravljanih modela. Za sada nije točno poznato o kojim će se sve modelima raditi ni o kojoj će točno razini autonomnog upravljanja biti riječ.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ova najava je stigla od strane toyotinog šefa za razvoj sustava autonomnog upravljanja, Kena Koibuchija koji je također dodao da će u Tokiju 2020. biti predstavljeni i prototipi sustava autonomnog upravljanja koji će na tržište stići do kraja sljedećeg desetljeća. Očekuje se da je u ovom posljednjem slučaju riječ o sustavima pete razine, odnosno o sustavu autonomnog upravljanja koji ne zahtijeva nikakav input od strane vozača.

Inače, japanski proizvođači užurbano rade na vrlo preciznom mapiranju svih japanskih prometnica, a Koibuchi vjeruje da će do 2020. sve glavne ceste, poput autoputova biti pokrivene što će omogućiti vrlo jednostavno prometovanje polu-autonomnih vozila širom Japana.

1