Toyota GR Yaris na vodik stigla na test u Europu

Toyota GR Yaris na vodik stigla na test u Europu

Na belgijskim cestama testiran je novi GR Yaris H2 s pogonom na vodik unutar motora s unutarnjim izgaranjem. Ovaj jedinstveni pogon u razvoju prvu put je stigao u Europu

Toyota GR Yaris H2, posebna inačica GR Yarisa s pogonom na vodik, pokazala je svoje performanse u demonstracijskoj vožnji u sklopu Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) u belgijskom Ypresu. Bilo je to prvi put da se Toyotin automobil na vodik već u razvojnoj fazi vozi po javnoj cesti izvan Japana.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Za upravljačem GR Yarisa H2 bio je “Morizo” – tj. predsjednik Toyota Motor Corporation Akio Toyoda koji sve utrke i relije vozi upravo pod tim pseudonimom. Suvozač u demonstraciji bio je bivši vozač i četverostruki WRC prvak Finac Juha Kankkunen.

Podsjetimo, Toyota je krajem prošle godine predstavila svoju eksperimentalnu tehnologiju motora s unutarnjim izgaranjem koji koristi vodik kao gorivo. Ta kombinacija daje gotovo nultu emisiju uz zadržavanje zvučnih i osjetilnih podražaja tipičnih za motore s unutarnjim izgaranjem. Vodik izgara brže nego benzin, što motoru daje dobar odziv, a istovremeno se postiže vrlo mali utjecaj na okoliš.

GR Yaris H2 je u sklopu WRC-a bio u službi testnog automobila posebne etape (Special Stage) 11, koja se vozila drugog dana relija u Belgiji. Etapa koju je prošao GR Yaris H2 bila je duga 15 km i sačinjena od uskih cesta koje su se protezale uz polja i između kuća, te veliki izazov čak i za natjecatelje WRC-a.

Vodik kao budućnost

Nakon vožnje GR Yarisa H2 Toyoda je komentirao: “Zahvalan sam Kankkunenu što mi je dopustio da vozim GR Yaris H2 po ovoj stazi. Uz njegovo vodstvo osjećao sam se ugodno, iako su ceste bile teške – ne samo skliske već i uske, a činilo se da se njihove površine mijenjaju iz trenutka u trenutak. U sklopu ovog događaja također smo imali i Toyotu Mirai (električno vozilo s gorivnim člancima) uz pomoć koje je demonstrirano vanjsko punjenje vozila s pogonom na vodik. Vjerujem da smo s tim, zajedno s vožnjom vozila s pogonom na vodik, uspjeli u Europi istaknuti potencijal vodika kao opcije za postizanje ugljične neutralnosti.”

Suvozač Juha Kankkunen nakon demonstracijske vožnje je izjavio: “Akio Toyoda, tj. „Morizo“ vozio je sjajno. A motor s pogonom na vodik isporučio je solidan okretni moment, što ga ne čini nimalo drugačijim od benzinskog motora kad je riječ o osjećaju vožnje. No, s obzirom na to da ne stvaraju nikakve štetne emisije, vjerujem da će motori s pogonom na vodik biti jedna od opcija postizanja ugljične neutralnosti – ne samo u svijetu motosporta nego i u svijetu svakodnevnih automobila.”

YouTube MP3 - Hotmail
1