Tesla na autopilotu naglo zakočila pa izazvala lančani sudar

Tesla na autopilotu naglo zakočila pa izazvala lančani sudar

Video nastao 24. studenoga prošle godine u Kaliforniji objavljen je na američkom portalu The Intercept, a prikazuje bezrazložno autonomno kočenje Tesle, koje je dovelo do oveće lančane reakcije

Prošlog američkog Dana zahvalnosti, 24. studenoga, na mostu San Francisco Bay Bridge dogodila se lančana prometna nezgoda s osam automobila. U njoj je bilo ozlijeđeno devetero ljudi, među kojima i dvogodišnje dijete, a promet mostom bio je prekinut duže od jednog sata. Ništa od toga ne bi bila značajna vijest, da uzrok nesreće nije bio – sustav autonomne vožnje Autopilot iz Teslinog automobila. Video ove bizarne nezgode objavio je američki portal The Intercept, nakon što ga je dobio od policije koja nadzire autoceste u Kaliforniji.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Fantomsko kočenje

Teslin Model S na snimkama nadzornih kamera iz tunela na mostu može se vidjeti kako ulazi u tunel, prestrojava se u lijevu traku, pa potom naglo koči – bez ikakvog vidljivog razloga. Nakon naglog kočenja u Teslu se zaletavaju vozila iz te prometne trake, a lančana reakcija dovodi do sve snažnijih udara vozila koja nailaze na zastoj.

Vozač Tesle policiji je prijavio kako je u trenutku nezgode imao uključenu funkciju autonomne vožnje “Full Self-Driving” (FSD). Uključivanje pokazivača smjera, promjena trake, kočenje i zaustavljanje nasred ceste – za sve to vozač je okrivio Teslin sustav autopilota. Agencija za sigurnost prometa NHTSA najavila je istragu, pogotovo jer je posljednjih mjeseci više vozača Teslinih automobila prijavilo slučajeve “fantomskog kočenja”. U samo tri mjeseca NHTSA je zaprimila više od stotinu takvih prijava.

Kad je riječ o nesrećama s uključenim sustavima autonomne vožnje, niti one nisu rijetke u SAD-u. Od srpnja 2021. do lipnja prošle godine, Teslin FSD bio je uključen u čak 273 prometne nezgode, što čini oko 70% svih nezgoda u SAD-u koje se pripisuju raznim sustavima aktivne pomoći vozaču.

YouTube MP3 - Hotmail
1