Švicarska kemijska kompanija planira oživjeti duh Land Rovera Defender

Švicarska kemijska kompanija planira oživjeti duh Land Rovera Defender

Pred nešto više od godinu dana, Jaguar Land Rover je okončao proizvodnju Land Rovera Defender kojeg je vrijeme, naprosto, pregazilo. Automobil koji je uz tek povremene izmjene bio u proizvodnji gotovo 70 godina, u konačnici je pokleknuo na temi emisija ispušnih plinova, skromne čvrstoće karoserije te izostanka zračnih jastuka. No, zahvaljujući kemijskoj kompaniji Ineos Group Holdings iz švicarskog mjesta Rolle, to bi se moglo promijeniti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Naime, Ineos je nedavno objavio kako radi na razvoju automobila inspiriranog izvornim Defenderom. A, nakon provedene studije isplativosti, švicarska je kompanija objavila kako će njihov SUV u potpunosti poštivati sve aktualne standarde te da će ostati dostupan širem krugu kupaca (hm…), uz očekivanu cijenu od oko 50.000 GBP (oko 59.000 Eura). Uz to, objavljeno je da Ineos planira proizvoditi između 15 i 20 tisuća primjeraka ovog automobila godišnje i to u Engleskoj. Kako će tu ideju uskladiti s Brexitom, nikome nije baš jasno, jednako kao što je teško za vjerovati da će cijela planirana proizvodnja iz godine u godinu završavati isključivo u rukama Engleza.

“Okupljamo ekipu i prikupljamo sredstva”, rekao je direktor Ineosa, Tom Crotty. “Planiramo uložiti značajne iznose tijekom sljedećih 12 mjeseci, s ciljem uvođenja vozila u proizvodnju te plasiranja na tržišta koje očekujemo oko 2020. godine”. Možemo reći tek, neka im je sa srećom jer vidjeti modernu interpretaciju ove legende doista ne bi bilo loše.

Inače, možda će se netko prisjetiti da je Jaguar Land Rover, sa svojim direktorom dizajna Gerryjem McGovernom krajem 2015. najavio kako planira napraviti moderni Defender, no osim koncepta, od toga za sada nema ništa. Posljednji Land Rover Defender proizveden je u tvornici Solihull (na slici) koja se, prisjetimo se, nedavno “proslavila” već drugom krađom pogonskih strojeva.

Podijeli:
1