Švedski comeback – Koenigsegg i NEVS udružili snage

Švedski comeback – Koenigsegg i NEVS udružili snage

Velike vijesti za švedsku autoindustriju. NEVS (National Electric Vehicle Sweden) tj. ono što je ostalo od Saaba te Koenigsegg, poznati proizvođač superautomobila, su ujedinili snage kako bi ispunili velike planove “širenja u nove tržišne segmente.”

Točnije, NEVS je s investicijom od 150 milijuna eura kupio 20% udjela u koeniggsegovom vlasniku s ciljem zajedničkog razvoja novih vozila s posebnim naglaskom na razvoju električnih pogonskih sklopova i komponenti. Za sada nema službenih informacija o kakvim bi se točno automobilima trebalo raditi, no priopćenje navodi da će “partneri surađivati na razvoju proizvoda u različitim segmentima te iskoristiti prednosti koje jedan drugome mogu ponuditi.” NEVS i Koenigsegg će osnovati i zajedničku joint-venture firmu u kojoj će NEVS biti vlasnik u udjelu od 65, a Koenigsegg od 35% te će u nju uložiti svoje intelektualno vlasništvo, tehnologiju u i sl.

Jedna od glavnih prednosti za Koenigsegg je činjenica da će ovom suradnjom dobiti pristup NEVS-ovoj tvornici u švedskom Trollhättanu, gdje se u prije proizvodili saabovi modeli. Na taj način Koenigsegg će moći povećati svoju proizvodnju. Također, NEVS (inače u većinskom kineskom vlasništvu) će omogućiti Koenigseggu korištenje svojih distribucijskih kanala u Kini što bi trebalo rezultirati rastom prodaje.

Za vjerovati je da ćemo u skoroj budućnosti saznati više o plodovima suradnje ova dva partnera.

Podijeli:
1