Šuška se da Volkswagen priprema elektrifikaciju nekoliko klasičnih modela

Šuška se da Volkswagen priprema elektrifikaciju nekoliko klasičnih modela

Opći trend elektrifikacije pogona zahvatio je sve segmente vozila i gotovo sve proizvođače. Volkswagen je već registrirao imena za moguće električne nasljednike nekih od svojih kultnih automobila

Volkswagen navodno planira na europskom tržištu ponovno prodavati legendarnu Bubu, ali u potpuno novom i potpuno električnom izdanju. Ta je informacija u javnost došla tako što je nepoznat netko prije nekoliko dana na stranicama europskog patentnog ureda EUIPO otkrio kako je njemački koncern pokrenuo postupak zaštite imena “e-Beetle”. Prijava je predana 16. srpnja, pa se čini kako je VW naumio elektrificirati svoju Bubu i pod ovim je imenom plasirati na europsko tržište.

Osim “e-Beetle”, Volkswagen je na istom mjestu pokrenuo postupak zaštite još imena: “e-Karmann”, “e-Golf Classic” te “e-Kübel”, sve nazive koji označavaju neke od modela iz bogate povijesti njemačke kompanije.

Volkswagen Kübelwagen (1970.)
Volkswagen Karmann Ghia (1966.)

Tu je i novi naziv “e-Samba”, koji bi se mogao odnositi na legendarni model kombija, “hippie-vana”, odnosno transportera oznake T1, poznatoga i pod klasičnim imenom Samba. Električnog nasljednika ovog mikrobusa VW je predstavio još prije više od tri godine, i to pod nazivom I.D. Buzz.

Nove prijave zaštićenih imena mogle bi značiti da ovaj proizvođač kreće u novu fazu retro nazivlja za svoje nove automobile, ili pak priprema neko iznenađenje za ljubitelje retro vozila, a na električni pogon? Službenih informacija, dakako, nema, pa nam ostaje tek špekulirati.

Volkswagen I.D. Buzz

Podijeli:
1