Subaru Solterra električni je SUV za cestu i teren

Subaru Solterra električni je SUV za cestu i teren

Subaru je za sljedeću godinu najavio dolazak svojeg prvog potpuno električnog SUV-a, Solterra, tehnološki njihovog najnaprednijeg vozila do sada koje ide ukorak s novim trendovima

Prevladavajući trendovi u današnjem svijetu automobila vrlo su jasni – svi, koji to mogu, prelaze na električne pogone, a gotovo svi su proizvođači do sada već predstavili ili najavili svoje SUV-ove, kao najpopularniji izbor kupaca diljem svijeta. Ova dva trenda sada je objedinio i Subaru u svojem novom električnom SUV-u Solterra, najavljenome za sljedeću godinu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Solterra je, kažu, tehnološki najnapredniji automobil njihove marke do sada. Sazdan je na novoj električnoj platformi e-Subaru Global Platform, koju je ovaj proizvođač razvio u suradnji s Toyotom. Čini li vam se Solterra nekako poznatom, to je razlog. Naime, ovaj je automobil gotovo pa brat blizanac Toyotinog eSUV-a BZ4X.

U tijelu gradskog SUV-a Solterra donosi i opremu spremnu za uhvatiti se ukoštac s teškim terenima. Primjerice, pod vozila odignut je od podloge za čak 21 cm, omogućavajući tako prijelaz preko većih prepreka. Tu je i simetrični pogon na sva četiri kotača s trakcijskim sustavom pripremljenim za sve vremenske uvjete i podloge. Solterru pokreću dva elektromotora ukupne snage 215 KS, koji od 0 do 100 km/h ovaj model ubrzavaju za oko 6,5 sekundi.

U unutrašnjosti se ističe digitalni kokpit s velikim 12,3-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir (ponovno poznatim iz Toyote), prostrana kabina za putnike te prtljažnik zapremnine do 850 litara, s preklopljenom stražnjom klupom.

Subaru ističe kako će i ovaj model biti izdržljiv i kvalitetan kao i njihovi ostali modeli – naime, 96% automobila ove marke prodanih u posljednjih 10 godina i dalje je na cesti. To je, kažu, rekordan podatak u autoindustriji.

Solterra će u proizvodnju ove godine, kada će biti sklopljeno tek 6.500 primjeraka, da bi puna serijska proizvodnja započela 2023., koja stoji i kao službena oznaka novog modela. Cijene još nisu objavljene.

YouTube MP3 - Hotmail
1