Što brže ide na struju – Porsche ili Harley-Davidson?

Što brže ide na struju – Porsche ili Harley-Davidson?

Ekipa s YouTube kanala ThEVox Network organizirala je utrku ubrzanja između dva vozila na struju, koja dolaze od tradicionalnih proizvođača čija elektrifikacija se smatra velikim odmakom od dugogodišnje tradicije. Tko je u srazu Porsche Taycana i Harley-Davidson LiveWirea pobijedio? Pogledajte u nastavku

Reakcije na vijest da će Porsche početi s proizvodnjom električnih automobila bile su otprilike u rangu s onima kada se čulo da će u smjeru elektrifikacije krenuti i Harley-Davidson – prelazak na struju za ove proizvođače kultnih vozila značio je zaista velik korak u modernizaciji, odmak od tradicije, te prilagodbu novom vremenu i novim kupcima. Možda baš zbog toga što oba proizvođača sa sobom nose pedigre motora s unutarnjim izgaranjem, a počeli su prelaziti na elektropogone, ekipa s YouTube kanala ThEVox Network organizirala je utrku ubrzanja njihovih vozila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Sučelili su u utrci na četvrt milje električni Porsche Taycan s motorima snage 680 KS i mase 2.380 kilograma, nasuprot Harley-Davidson LiveWireu mase tek 251 kg i snage 105 KS. Utrka je održana na zrakoplovnoj pisti, gdje su se sučelili predstavnici elektrifikacije klasičnih marki: četiri protiv dva kotača, Europa protiv SAD-a.

Utrka je protekla, moglo bi se reći, očekivano. Prvo je električni motocikl, lakši i pokretljiviji, brže krenuo s mjesta, da bi ga nakon nekoliko desetaka metara sustigao, i prestigao, strujom pokretani sportski automobil. U konačnici je Taycan završio utrku na 402 metra za nekoliko dužina vozila ispred LiveWirea. Porsche ipak ima elektroničku kontrolu proklizavanja i trakcije,

Porsche inače bilježi ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,34 sekunde. Za četvrt milje trebalo mu je 11,26 sekundi uz brzinu od 204 km/h. Harley-Davidson ima maksimalno ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,74 sekunde, a za prevaliti 402 metra trebalo mu je 12,64 sekundi pri 178 km/h.

Snimku utrke donosimo u nastavku:

Podijeli:
1