SsangYong u problemima: propala im prodaja Edison Motorsu

SsangYong u problemima: propala im prodaja Edison Motorsu

Korejski proizvođač električnih vozila Edison Motors imao je namjeru preuzeti posrnulog, ali daleko poznatijeg konkurenta, no nije uspio platiti za tu transakciju

Početkom godine pisalo se kako će korejski proizvođač električnih automobila Edison Motors za 225 milijuna dolara preuzeti 95%-tni udio u vlasništvu SsangYonga, proizvođača vozila koji se našao pred bankrotom. Tada je transakcija bila već dogovorena i odobrena od strane trgovačkog suda koji je provodio postupak stečaja.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Planovi su bili veliki: Edison Motors namjerio je proizvoditi električne automobile koji će konkurirati Tesli, Mercedesu i Volkswagenu, koristeći svoju stručnost u domeni e-vozila i SsangYongovo iskustvo u serijskoj proizvodnji. Međutim, sada se čini da je plan zapeo kada je već bio u fazi ostvarivanja.

Traži se novi kupac

Edison Motors je, naime, imao rok do 25. ožujka za isplatiti dogovoreni iznos dosadašnjem većinskom vlasniku SsangYonga, indijskom koncernu Mahindra & Mahindra – a to se, pak, nije dogodilo. Prilikom potpisivanja ugovora uplaćeno je bilo 10%, a ostatak nije “sjeo” na račun u dogovorenom roku. Čim je istekao rok za uplatu, ugovor o kupoprodaji je odmah poništen, a iz SsangYonga su poručili kako će krenuti u potragu za novim potencijalnim kupcem.

Iz Edisona su poručili da je posao propao prvenstveno zbog nekooperativnog stava uprave SsangYonga i netransparentnosti u trošenju pologa od 10% ukupnog iznosa transakcije.

Financijski problemi za SsangYong uzrokovani su većinom smanjenom potražnjom za njihovim vozilima, kojih je prošle godine prodano tek oko 85 tisuća, odnosno 21% manje nego godinu prije toga. U Eruopi su prodali nešto više od 11 tisuća vozila u 2021. godini. Modeli koje nude u EU uključuju isključivo SUV-ove Rexton, Korando i Tivoli.

YouTube MP3 - Hotmail
1