Snažna potražnja u Kini dovela do značajnog rasta prodaje električnih vozila

Snažna potražnja u Kini dovela do značajnog rasta prodaje električnih vozila

Prodaja električnih vozila je u trećem kvartalu 2017. nadmašila 287.000 jedinica, što je rast o 63% u odnosu na isto razdoblje prošle godine te rast od 23% u odnosu na prethodni kvartal ove godine. Ove odlične brojke za električno pokretana vozila se prventveno mogu zahvaliti Kini koje je najveće svjetsko tržište električnih vozila, a slijeda ga Europa kao druga i SAD kao treće.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Daljnjem rastu prodaje će svakako pripomoći veliki poticaji ovoj grani automobilske industrije od strane kineske vlade koja, poput mnogih zapadnoeuropskih država, razmatra i mogućnost potpune zabrane prodaje automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem. Primjera radi, Velika Britanija i Francuska su najavile kako namjeravaju zabraniti njihovu prodaju do 2040, a Nizozemska je još ambicioznija i taj potez želi povući već do 2030.

Također Kinezi su zainteresirani za električna vozila zbog ogromnog lokalnog onečišćenja zraka u svojim gradovima, ali i zbog činjenice kako je riječ o još uvijek relativno novoj grani auto industrije koja otvara više mogućnosti za lakšu afirmaciju novih proizvođača i modela kako na njihovom domaćem tržištu, tako i na međunarodnom. Drugim riječima, Kinezi električna vozila vide i kao odskočnu dasku za budući razvoj svoje auto industrije.

Na kraju recimo kako bi prodaja električnih i plug-in hibridnih vozila u ovoj godini trebala nadmašiti brojku od milijun primjeraka te i dalje rasti kako će rasti njihova autonomija i popratna infrastruktura te padati njihova cijena.

Podijeli:
1