Službeno predstavljen električni Hummer s 1.000 KS

Službeno predstavljen električni Hummer s 1.000 KS

U noći s utorka na srijedu GMC je službeno, putem kratke online prezentacije, svijetu prvi puta otkrio kako će izgledati njihov novi Hummer. Reinkarnacija marke poznate po moćnim "gutačima benzina" donosi potpuno električni pogon i vrhunske performanse

Neslužbeno najavljen još lani, pa “teaser” kampanjom u vrijeme ovogodišnjeg Super Bowla i službeno potvrđen, sada je napokon potpuno otkriven – 100% električni Hummer postat će stvarnost već sljedeće godine. Američki GMC prošle je noći na svojem YouTube kanalu održao premijeru svojeg prvog “električnog superkamioneta”, službenog naziva 2021 Hummer EV Edition 1.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Novi se Hummer na baterijski pogon diči s tri elektromotora ukupne snage 1.000 KS i gotovo 15.600 Nm okretnog momenta, što će mu omogućiti ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko 3 sekunde. Budući da ima ovakve “sportske” karakteristike i oblik kamioneta (umjesto zatvorenog terenskog SUV-a), jasno je da su u GMC-u ozbiljno shvatili “prijetnju” Teslinog Cybertrucka i da se s njime žele boriti za naklonost kupaca, prije svega u SAD-u. Konkurencija se zaoštrila i pojavom Riviana, najavom Nikola Badgera te planovima za elektrifikaciju Forda F-150, tako da se kroz narednih nekoliko godina očekuje prava “poplava” potpuno električnih kamioneta.

GMC u ovu tržišnu utakmicu ulazi s prepoznatljivim brandom i spomenutom impresivnom snagom elektropogona. Nadalje, kupcima će nuditi i autonomiju od preko 560 kilometara, mogućnosti autonomne vožnje, brzo punjenje na punjačima od 800V, te mogućnost bočnog kretanja “poput raka”. To će biti ostvareno zakretanjem i stražnjih kotača, pa će oveći Hummer biti moguće vrlo lako bočno parkirati ili se izvući s kakvog teškog terena.

Električni Hummer omogućavat će i vožnju po grubim terenima, što će olakšavati dodatno podignutim podvozjem, ali i hi-tech dodatkom u obliku kamera smještenih s donje strane vozila i namijenjenih snimanju terena koji se savladava – iz čak 18 različitih uglova.

Od ostalih zanimljivosti ističe se futuristički interijer koji i dalje daje dojam da ste u terenskom vozilu, ali sasvim nove generacije. Tu je i panoramski krov čiji se paneli mogu potpuno ukloniti pa se tako ovaj kamionet pretvara u veliki otvoreni buggy. Krovne se panele prigodno može smjestiti u prednji prtljažni prostor.

GMC je već otvorio knjigu prednarudžbi te prve isporuke obećao za jesen sljedeće godine. Prvi model, s oznakom 2021, koštat će od 112.595 dolara na više. Kompanija već najavljuje kako će kroz godine nakon 2021. u prodaju puštati nove iteracije, pa će ona s oznakom 2022 koštati ispod 100.000 dolara, 2023. se očekuje da početna cijena padne na 90, a 2024. godine na 80 tisuća američkih dolara.

1