Službeno najavljen plan spajanja grupa PSA i FCA

Službeno najavljen plan spajanja grupa PSA i FCA

Spajanjem francuske PSA grupe i Fiat Chryslera u omjeru 50:50 nastat će četvrti najveći automobilski koncern na svijetu

Šuškanja i glasine o spajanju automobilskih divova, francuske PSA grupe i Fiat Chryslera, napokon su dobili i službenu potvrdu. PSA i FCA dogovorili su plan prema kojem će stvoriti zajednički koncern u kojem će svaka od kompanija imati po 50% vlasništva. Zajedničkim snagama ova dva značajna proizvođača automobila pokušat će odgovoriti na izazove u elektrifikaciji, povezivosti, autonomiji i dijeljenju prijevoza. Novi će koncern imati i velike kapacitete za istraživanje i razvoj, pa se nadaju da će na ove izazove uspješno, brzo i efikasno odgovoriti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Spajanjem će FCA i PSA grupa stvoriti četvrtog najvećeg pojedinačnog proizvođača automobila na svijetu s ukupnom godišnjom proizvodnjom od 8,7 milijuna vozila. Iskoristit će, kažu, snage pojedine grupe na njezinim tradicionalno jakim tržištima: FCA će tako donijeti snažnu tržišnu poziciju u Sjevernoj i Južnoj Americi, a PSA u Europi.

Stvara se četvrti najveći proizvođač vozila na svijetu

Isto tako objedinjavanjem proizvodnje bit će stvorena i široka paleta vozila u svim segmentima, a u financijskom pogledu ostvarene uštede će, spajanjem određenih funkcija i zajedničkim korištenjem resursa, biti na razini od oko 3,7 milijardi eura. Skupni globalni prihodi nove kompanije trebali bi biti na razini od 170 milijardi, a dobit preko 11 milijardi eura. Za stvaranje potpune sinergije trebat će neko vrijeme, pa se procjenjuje da će kroz 4 godine biti postignuto oko 80% planiranih ušteda. Jednokratni trošak spajanja procjenjuje se na oko 2,8 milijardi eura.

Uprave dvaju kompanija dale su zeleno svjetlo za spajanje i odredile posebne timove koji će raditi na detaljima transakcije. Krovna kompanija koja će biti stvorena imat će sjedište u Nizozemskoj. Upravu će sačinjavati 11 članova, po pet iz svake kompanije i generalni izvršni direktor imenovan na prvih pet godina, Carlos Tavares, sadašnji prvi čovjek PSA grupe.

Marke koje će, dakle, nakon spajanja biti pod istom upravom uključuju: Peugeot, Citroen, DS, Opel/Vauxhall, Fukang, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lanciu, RAM i Maserati.

YouTube MP3 - Hotmail
1