Sljedećeg tjedna kreće natječaj za sufinanciranje gradnje punionica za e-vozila u Hrvatskoj

Sljedećeg tjedna kreće natječaj za sufinanciranje gradnje punionica za e-vozila u Hrvatskoj
tekst: Sandro Vrbanus

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će u srijedu, 8. svibnja, objaviti Javni poziv za sufinanciranje gradnje punionica vrijedan 5,8 milijuna kuna

Nakon što je početkom mjeseca objavio javni poziv za sufinanciranje nabave eko vozila na koji je stiglo više od 2.400 prijava, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će u srijedu 8. svibnja (kao što je bilo najavljeno na nedavnom E-mobility forumu u Zagrebu) objaviti i Javni poziv za sufinanciranje gradnje punionica vrijedan 5,8 milijuna kuna.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dio je to niza aktivnosti kojima se želi potaknuti transformacija prometnog sustava u čišći i energetski učinkovitiji, a sve s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša ispušnim plinovima i bukom, kažu iz Fonda.

“Sufinanciranje punionica za električna vozila prirodan je slijed, nakon što smo s 25 milijuna kuna prošle godine potakli kupnju oko 900 električnih vozila na hrvatskim cestama. Preduvjet za masovnije korištenje energetski učinkovitijih i ekološki prihvatljivijih vozila je postojanje odgovarajuće infrastrukture, stoga je logično da i jedno i drugo gradimo usporedno. Kao turistička zemlja kojoj gravitiraju Europljani, a koji će u sve većoj mjeri dolaziti s električnim vozilima, važno je da broj od trenutno aktivnih 200-tinjak punionica bude značajno veći”, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš. “Prije objave poziva smo prvo proveli savjetovanje s potencijalnim korisnicima te smo njihove konstruktivne prijedloge također uključili u izradu poziva, ” pojasnio je.

Sredstva će se dodjeljivati redoslijedom zaprimanja do kraja godine ili trenutka iskorištenja planiranih sredstava. Retroaktivno sufinanciranje za punionice izgrađene prije 8. svibnja ove godine neće biti moguće. Korisnici kojima bude odobreno sufinanciranje imat će rok od 12 mjeseci za realizaciju planiranih projekata.

Vodič za prijavu, prijavni obrazac i sve dodatne informacije mogu se pronaći na stranicama Fonda. Potpune će informacije biti objavljene u tekstu Javnog poziva sljedeće srijede.

Koliko i kome se sredstva dodjeljuju?
Tvrtke, obrtnici, jedinice lokalne i regionalne samouprave te neprofitne organizacije (izuzev udruga i zadruga) moći će tako za projekte postavljanja punionica dobiti do 40% opravdanih troškova, odnosno do 200.000 kuna. Prihvatljive su za sufinanciranje punionice minimalne ukupne snage 50kW DC ili 22kW AC, a tehnički koncept nije strogo reguliran pozivom, već je otvoren za raznovrsna rješenja glede naponskih sustava, snage, brzine punjenja te lokacije punionica i područja prometnih pravaca.

Preduvjet sufinanciranja je dostava glavnog projekta od strane ovlaštenog inženjera te pravomoćna građevinska dozvola ili odgovarajući dokument kojim se potvrđuje da ista nije potrebna. Uz prijavni obrazac je, ovisno o vrsti prijavitelja, potrebno dostaviti i svu ostalu odgovarajuću dokumentaciju, a sve zajedno se dostavlja preporučenom poštom ili osobno, u prijamni ured Fonda.

Koliko je to sve skupa isplativo?
Za one koji će se možda okušati u izgradnji punionica i zaradi na njima prenosimo okvirnu kalkulaciju koju je na E-mobility forumu iznio Dino Novosel, šef e-mobilnosti u Hrvatskom Telekomu. Prema izračunima u njihovoj kompaniji, ulaganje u punionicu električnih vozila u Hrvatskoj u prosjeku se isplati za dvije do tri godine.

Ako je riječ o običnoj, “sporoj” punionici snage do 11 kW, ulaganje u njezinu izgradnju trebalo bi se isplatiti za manje od dvije godine – pod uvjetom da se dnevno na njoj obave (i naplate) najmanje tri sesije punjenja. Ako govorimo o brzoj punionici, za povrat investicije trebat će nešto manje od tri godine uz najmanje osam naplatnih sesija punjenja svakog dana.

Naravno, uz poticaj Fonda spomenuti rokovi će se dodatno skratiti.

YouTube MP3 - Hotmail
1