Sljedeća generacija Mazde3 stiže krajem godine

Sljedeća generacija Mazde3 stiže krajem godine

Prema posljednjim informacijama Mazda će sljedeću generaciju svog kompaktnog modela Mazda3 predstaviti na ovogodišnjem auto salonu u Los Angelesu koji će svoja vrata otvoriti u studenom ove godine. Drugim riječima, možemo očekviati europsku premijeru u Ženevi u ožujku te nedugo zatim i dolazak na europska tržišta.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Britanski AutoExpress javlja, pozivajući se na insajdere, kako će nova Mazda3 imati poprilično odvažan, gotovo konceptni dizajn, a pored njega glavni aduti ovog noviteta će biti visoka kvaliteta izrade te napredna tehnologija. Sve u svemu, navodi spomenuti izvor, mazdin cilj je pogurati ovaj model upmarket pa će svaki detalj vozila morati odgovarati tome.

Činjenica kako će se ovaj automobil temeljiti na novoj platformi SkyActiv Vehicle Architecture će omogućiti ugradnju posljednje generacije SkyActiv motora uključujući i benzinski SkyActiv-X snage oko 200 KS. Podsjetimo, riječ je o verziji HCCI (Homogenous Charge Compression Ignition) motora, odnosno benzincima koji smjesu zraka i benzina zapaljuju putem pritiska, a ne tradicionalne svjećice. Dakle, riječ je o svojevrsnom hibridnom sustavu koji sagorijeva benzin, a funkcionira slično dizelskom pogonskom stroju. Sve u svemu navodno se može očekivati povećanje ekonomičnosti od oko 30% u odnosu na konvencionalne benzince.

Pored SkyAcitv-X u ponudi će se nalaziti klasični benzinci SkyAcitv-G te dizelski SkyActiv-D motori. O potencijalnoj elektrifikaciji ponude za sada nema konkretnijih informacija. Također, nisu poznate pojedinosti o opremi, no ako u Mazdi žele imati konkurenta mercedesovoj A klasi, BMW-ovoj seriji 1, audijevom A3 i sl, jasno je kako će se morati raditi i posljednjim sustavima pomoći vozaču, modernom infotainmentu, kvalitetnim materijalima interijera i sl.

Što se dizajna tiče veliki će utjecaj biti konceptnog modela Kai (na slici) s kojim je Mazda u osnovi i najavila novu trojku.

Podijeli:
1