Sljedeća generacija Mazde3 stiže krajem godine

Sljedeća generacija Mazde3 stiže krajem godine

Prema posljednjim informacijama Mazda će sljedeću generaciju svog kompaktnog modela Mazda3 predstaviti na ovogodišnjem auto salonu u Los Angelesu koji će svoja vrata otvoriti u studenom ove godine. Drugim riječima, možemo očekviati europsku premijeru u Ženevi u ožujku te nedugo zatim i dolazak na europska tržišta.

Britanski AutoExpress javlja, pozivajući se na insajdere, kako će nova Mazda3 imati poprilično odvažan, gotovo konceptni dizajn, a pored njega glavni aduti ovog noviteta će biti visoka kvaliteta izrade te napredna tehnologija. Sve u svemu, navodi spomenuti izvor, mazdin cilj je pogurati ovaj model upmarket pa će svaki detalj vozila morati odgovarati tome.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Činjenica kako će se ovaj automobil temeljiti na novoj platformi SkyActiv Vehicle Architecture će omogućiti ugradnju posljednje generacije SkyActiv motora uključujući i benzinski SkyActiv-X snage oko 200 KS. Podsjetimo, riječ je o verziji HCCI (Homogenous Charge Compression Ignition) motora, odnosno benzincima koji smjesu zraka i benzina zapaljuju putem pritiska, a ne tradicionalne svjećice. Dakle, riječ je o svojevrsnom hibridnom sustavu koji sagorijeva benzin, a funkcionira slično dizelskom pogonskom stroju. Sve u svemu navodno se može očekivati povećanje ekonomičnosti od oko 30% u odnosu na konvencionalne benzince.

Pored SkyAcitv-X u ponudi će se nalaziti klasični benzinci SkyAcitv-G te dizelski SkyActiv-D motori. O potencijalnoj elektrifikaciji ponude za sada nema konkretnijih informacija. Također, nisu poznate pojedinosti o opremi, no ako u Mazdi žele imati konkurenta mercedesovoj A klasi, BMW-ovoj seriji 1, audijevom A3 i sl, jasno je kako će se morati raditi i posljednjim sustavima pomoći vozaču, modernom infotainmentu, kvalitetnim materijalima interijera i sl.

Što se dizajna tiče veliki će utjecaj biti konceptnog modela Kai (na slici) s kojim je Mazda u osnovi i najavila novu trojku.

Podijeli:
1