Škoda ponovno najavila konceptni Vision E

Škoda ponovno najavila konceptni Vision E

Škoda će tijekom sljedećeg mjeseca na šangajskom auto salonu predstaviti novi najavni koncept pod nazivom Vision E. Novi teaseri, priloženi uz ovu vijest, potvrđuju ono na što smo ranije sumnjali, a to je da će ova studija biti tzv. coupe SUV, a s njim bi nam Škoda trebala reći nešto više ne samo o svojoj budućnoj modelnoj ponudi (ponajprije o ranije potvrđenom Kodiaq Coupeu), već i o svom iskoraku prema električnim pogonskim sklopovima.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Vision E je dakle SUV s petorim vratima nešto agresivnijeg i modernijeg dizajna čije će osnovne značajke vremenom pronaći put do sljedećih škodinih produkcijskih noviteta. Karakterizirat će ga kratki prevjesi i (studijski) veliki kotači, a primjetan je izostanak B nosača krova što znači da bi stražnja vrata trebala biti otraga ovješena. Taj detalj teško da će stići do serijskog automobila.

Dugački međuosovinski razmak od 2850 mm bi trebao jamčiti veliku ponudu prostora unutar putničke kabine, dok bi interijer trebao biti jednostavno i moderno uređen, ali opremljen naprednom infotainment opremom. Također, Vision E bi trebao biti opremljen posljednjom izvedbom VW-ovog sustava autonomnog upravljanja koji bi mu trebao omogućiti samostalno upravljanje gradom i otvorenom cestom, ako i samostalno pretjecanje, parkiranje i sl.

Ono što je još važnije je činjenica da će ovaj automobil pokretati električni pogonski sklop snage 225 kW, odnosno 306 KS, a s njim Vision E može ubrzati do najveće brine od 180 km/h. Što se ubrzanja do 100 km/h tiče taj podatak još nije poznat, no iz Škode su objavili da Vision E ubrzava “trenutačno i dinamično”. Recimo i da je Vision E opremljen sustavom pogona na sva četiri kotača te da će mu njegove litij-ionske baterije omogućiti autonomiju od oko 500 km.

Na kraju podsjetimo da bi prvi škodin hibrid trebao biti Superb čiji se dolazak na tržište očekuje 2019, a godinu dana kasnije će ga slijediti u potpunosti električni model koji će se temeljiti na VW-ovoj MEB platformi. Do 2025. Škoda planira u prodaji imati pet električnih automobila.

YouTube MP3 - Hotmail
1