Škoda ponovno najavila konceptni Vision E

Škoda ponovno najavila konceptni Vision E

Škoda će tijekom sljedećeg mjeseca na šangajskom auto salonu predstaviti novi najavni koncept pod nazivom Vision E. Novi teaseri, priloženi uz ovu vijest, potvrđuju ono na što smo ranije sumnjali, a to je da će ova studija biti tzv. coupe SUV, a s njim bi nam Škoda trebala reći nešto više ne samo o svojoj budućnoj modelnoj ponudi (ponajprije o ranije potvrđenom Kodiaq Coupeu), već i o svom iskoraku prema električnim pogonskim sklopovima.

Vision E je dakle SUV s petorim vratima nešto agresivnijeg i modernijeg dizajna čije će osnovne značajke vremenom pronaći put do sljedećih škodinih produkcijskih noviteta. Karakterizirat će ga kratki prevjesi i (studijski) veliki kotači, a primjetan je izostanak B nosača krova što znači da bi stražnja vrata trebala biti otraga ovješena. Taj detalj teško da će stići do serijskog automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dugački međuosovinski razmak od 2850 mm bi trebao jamčiti veliku ponudu prostora unutar putničke kabine, dok bi interijer trebao biti jednostavno i moderno uređen, ali opremljen naprednom infotainment opremom. Također, Vision E bi trebao biti opremljen posljednjom izvedbom VW-ovog sustava autonomnog upravljanja koji bi mu trebao omogućiti samostalno upravljanje gradom i otvorenom cestom, ako i samostalno pretjecanje, parkiranje i sl.

Ono što je još važnije je činjenica da će ovaj automobil pokretati električni pogonski sklop snage 225 kW, odnosno 306 KS, a s njim Vision E može ubrzati do najveće brine od 180 km/h. Što se ubrzanja do 100 km/h tiče taj podatak još nije poznat, no iz Škode su objavili da Vision E ubrzava “trenutačno i dinamično”. Recimo i da je Vision E opremljen sustavom pogona na sva četiri kotača te da će mu njegove litij-ionske baterije omogućiti autonomiju od oko 500 km.

Na kraju podsjetimo da bi prvi škodin hibrid trebao biti Superb čiji se dolazak na tržište očekuje 2019, a godinu dana kasnije će ga slijediti u potpunosti električni model koji će se temeljiti na VW-ovoj MEB platformi. Do 2025. Škoda planira u prodaji imati pet električnih automobila.

Podijeli:
1