Škoda planira 19 noviteta u naredne dvije godine

Škoda planira 19 noviteta u naredne dvije godine

Poput većine ostalih članova Grupe Volkswagen Škoda je također održala svoju godišnju press konferenciju te na njoj iznijela plan poslovanja za naredne dvije godine, odnosno do kraja 2020, do kada ovaj češki proizvođač namjerava lansirati čak 19 novih automobila.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iz Škode nam za sada nisu otkrili svih 19 noviteta, no znamo kako će se među njima svakako naći produkcijska izvedba studije Vision X koja je nedavno predstavljena u Ženevi. Konkretnije, taj će automobil biti lansiran tijekom sljedeće godine s konvencionalnim benzinskim i dizelskim motorima, a pridružit će mu se nekoliko eco-friendly modela uključujući Citigo EV i Superb PHEV.

Godinu kasnije Škoda će lansirati produkcijsku izvedbu studije Vision E. Riječ je o električno pokretanom baterijskom vozilu temeljenom na MEB platformi koju će koristiti i VW-ova linija električnih modela I.D.

Škoda planira do 2025. na tržištu imati deset modela s elektrificiranim pogonskim sklopovima i u taj pothvat planira investirati oko 2 milijarde Eura u narednih pet godina. Unatoč velikom uspjehu novih škodinih SUV-ova najprodavaniji je model u prošloj godini bila Octavia. Kina je za Škodu najveće pojedinačno tržište s 325.000 prodanih vozila, a slijede ju Njemačka (173.300), Češka (95.000), Velika Britanija (80.100) itd. U narednom razdoblju Škoda planira povećati svoju globalnu prisutnost na 120 zemalja.

Dodajmo i kako je protekla godina bila najuspješnija u škodinoj povijesti s obzirom da je isporučeno 1.200.500 vozila (+6,6%) te ostvarena operativna zarada od 1,6 milijardi Eura (+34,6%). Početak ove godine se također pokazao odličnim za Škodu s obzirom da je su prethodni siječanj i veljača najbolji u povijesti ovog proizvođača i s obzirom da je prodaja narasla za čak 12,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Podijeli:
1