Seat Minimó – električni koncept za serijsku proizvodnju

Seat Minimó – električni koncept za serijsku proizvodnju

Seat je u Barceloni na priredbi Mobile World Congress predstavio maleni gradski i električno pokretani model Minimó. Radi se o vozilu s kojim nam ovaj španjolski proizvođač predstavlja svoju viziju “budućnosti urbane mobilnosti.” Također, potvrđeno je da će se 2021. na tržištu naći serijska izvedba.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Ideja iza električnog kvadricikla je kombinirati manje dimenzije motocikla sa sigurnošću i udobnošću automobila. U osnovi radi se o konceptu sličnom onome renaultovog modela Twizy.

Minimó je dugačak 2,5 metra te širok svega 1,24 metra. Na prometnici zauzima površinu od 3,1 m što je otprilike duplo manje od standardnog gradskog automobila. U njegovu u potpunosti zatvorenu kabinu (Twizy nema u potpunosti zatvorenu kabinu) se mogu smjestiti dvije osobe u rasporedu sjedenja 1+1. Lijeva i desna vrata su konstruirana tako da se mogu otvoriti u najužim prostorima, a lijeva su nešto kraća od desnih.

Električni pogon dolazi s baterijom koja se lako može zamijeniti “za nekoliko sekundi”, što omogućuje da Seat Minimo nastavi put daleko brže od ostalih električnih automobila. Seat tvrdi da će potpuno napunjena baterija omogućiti autonomiju od oko 100 kilometara. Uz brzu izmjenu baterija, digitalni ključ i slične tehnologije ovo bi se vozilo moglo pokazati idealnim za tzv. carsharing usluge. U istoj je funkciji i činjenica kako je Minimó kreiran na način da se u njega ugradi sustav autonomnog upravljanja četvrte razine.

Nakon debija na MWC-u, Seat će konceptni Minimo predstaviti i na ženevskom auto salonu početkom sljedećeg mjeseca.

Podijeli:
1