Savjeti za sigurno putovanje automobilom u doba pandemije

Savjeti za sigurno putovanje automobilom u doba pandemije

Sezona je godišnjih odmora, a ove se godine na putovanje kreće pod posebnim mjerama predostrožnosti i pomalo u strahu od zaraze koronavirusom. Hrvatske autoceste sastavile su prigodni letak s osnovnim savjetima za siguran put

Svi oni koji ovih dana kreću na godišnji odmor u Hrvatskoj trebali bi na umu imati da će im putovanje biti nešto drugačije nego prijašnjih godina. Iako su na snazi tek preporuke o održavanju fizičke distance od drugih ljudi te o nošenju zaštitne maske za lice, prije putovanja potrebno se i dodatno informirati o tome kako sigurno putovati u uvjetima pandemije COVID-19.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Iz tog su razloga u Hrvatskim autocestama izradili višejezični informativni digitalni letak s praktičnim savjetima, a njegove glavne dijelove prenosimo u ovom tekstu. U letku se mogu naći informacije o planiranju putovanja, modelima beskontaktnog plaćanja i cijenama cestarine, te podsjetnik na provođenje preventivnih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

PLANIRANJE PUTOVANJA

Sve informacije o koronavirusu pratite na stranicama Vlade Republike Hrvatske, informacije o prometu pratite na stranicama Hrvatskog autokluba, planirajte vaše putovanje koristeći HAC-ovu interaktivnu kartu autocesta.

KAKO NAJSIGURNIJE PLATITI CESTARINU?

Preporuča se beskontaktno plaćanje cestarine putem ENC uređaja, koji se mogu kupiti na svim naplatnim postajama. Postojećim korisnicima ENC-a preporuča se nadoplata putem internetskog bankarstva.

Osim ovih, tu su i preporuke o socijalnom distanciranju, korištenju zaštitnih maski, dezinficiranju unutrašnjosti vozila, a napominju i da svi koncesionari autocesta u Republici Hrvatskoj slijede visoke higijenske standarde i mjere prevencije od koronavirusa u svojem poslovanju.

Podsjećamo, od 25. lipnja na svim trajektima u Hrvatskoj svi putnici obvezni su nositi medicinske maske ili maske za lice. Tamo također vrijede preporuke o distanciranju, potrebi pranja i dezinfekcije ruku, a preporuča se kupnja karata online ili preko mobilne aplikacije mJadrolinija.

 

1