Sastavljen je prvi Aston Martin Valkyrie, s dijelovima Made in Croatia

Sastavljen je prvi Aston Martin Valkyrie, s dijelovima Made in Croatia

U sjedištu britanskog proizvođača u Gaydonu sastavljen je prvi hiperautomobil Aston Martin Valkyrie za poznatoga kupca i uskoro će mu biti isporučen. U njemu je i pregršt dijelova iz Hrvatske, potvrdio je Rimac

Prošloga je tjedna s proizvodne linije u središnjoj tvornici Aston Martina u Gaydonu sišao prvi model Valkyrie, namijenjen poznatome kupcu, što znači da će naručitelji nakon više godina čekanja napokon početi dobivati svoje hiperautomobile. Kompletiranjem prvog primjerka označen je i početak serijske proizvodnje njihovog prvog ultra skupog i ekskluzivnog vozila, za koje kažu da je “bolid Formule 1 za cestu”.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Valkyrie će biti ručno sastavljan, kako i priliči automobilu te klase i cijene. Bit će proizvedeno u ukupno 150 primjeraka, a za svakoga od njih tim posebno obučenih radnika utrošit će oko 2.000 sati rada. Prije isporuke svakog od primjeraka, on će biti testiran na trkaćoj stazi, legendarnom Silverstoneu, na kojem je odrađivano i mnogo testiranja prilikom razvoja ovog vozila.

Prvi hiperautomobil sa značkom Aston Martina pogoni hibridni V12 pogonski sklop s ukupno 1.155 KS. U njemu je pregršt tehnologija posuđenih iz Formule 1, dizajner mu je legendarni Adrian Newey, a za dijelove baterijskog sustava (kapaciteta 40kWh), električnoga pogona (snage 160 KS) te sustava regeneriranja kinetičke energije (KERS) zaslužni su stručnjaci iz Rimac Automobila.

Cijena jednog primjerka Valkyrie je oko 3 milijuna dolara, a cijela planirana serija već je rasprodana. Osim nje, Aston Martin je odlučio proizvesti i 25 primjeraka potpuno trkaćeg modela Valkyrie AMR Pro, s atmosferskim Cosworthovim V12 motorom s 1.000 konjskih snaga, ali bez Rimčevog hibridnog sklopovlja. Cijena ovog modela bit će 3,5 milijuna dolara.

YouTube MP3 - Hotmail
1