Robot koji će napuniti vašeg električnog Volkswagena

Robot koji će napuniti vašeg električnog Volkswagena

Osim koncepta naprednih brzih punionica električnih vozila koje će postati dijelom infrastrukture neophodne za daljnji razvoj e-mobilnosti, Volkswagen je razvio i autonomne robote koji će vozačima priključivati vozila na punjač prema potrebi

Divizija Volkswagen Group Components predstavila je ovoga tjedna svoje prve funkcionalne prototipe “vizionarskog” projekta na kojem rade već neko vrijeme – robota za autonomno punjenje električnih automobila. Njihov Mobile Charging Robot zamišljen je da “živi” na parkiralištima i u javnim garažama, gdje će se moći autonomno kretati od stanice za punjenje do automobila kojem je potrebno dopremiti električnu energiju.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Robot bi tako pronašao “žedan” automobil te do njega dopremio mobilnu bateriju. U suradnji s elektroničkim sustavima automobila znao bi gdje treba doći, ovaj bi mu na vrijeme otvorio poklopac priključka za punjenje, a roboti bi potom samostalno “uštekao” punjač u njega. Sve to odvijalo bi se bez ikakve ljudske interakcije.

Jedan mobilni robot bio bi u stanju opslužiti više automobila, dovlačeći do njih baterije prema potrebi. Nakon priključivanja više automobila, ugrađeni komunikacijski sustav dojavio bi mu kada je koji od njih napunjen, pa bi se vratio do njega, iskopčao punjač i otpremio ga natrag u bazu.

Volkswagenov koncept vlastitih brzih DC punionica bit će ponuđen na tržištu početkom sljedeće godine. Njihov dio u budućnosti moći će biti i ovakvi roboti, koji će sada, nakon što su sklopljeni funkcionalni primjerci, proći kroz još nekoliko faza razvoja i pripreme za komercijalno lansiranje.

Podijeli:
1