Rinspeed još jednom najavio Snap

Rinspeed još jednom najavio Snap

Sredinom listopada švicarski tuner i karoserijska radionica poznata po domišljatim i naprednim konceptnim vozilima je najavila kako će u siječnju u Las Vegasu na tamošnjem Sajmu potrošačke elektronike, odnosno CES-u, predstaviti novu studiju Snap, a sada smo doznali i neke nove pojedinosti o ovom vozilu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U Rinspeedu kažu kako je Snap rješenje koje predstavlja “sveobuhvatni pristup” budućnosti modernog transporta čiju će osnovu činiti autonomno upravljana električna vozila. Snap se u osnovi temelji na “skateboard platformi” i promjenjivim prijevoznim modulima. Primjerice, onima za transport manjih pošiljki, putnika i sl, ali se može raditi i o hladnjači, uredu na kotačima…

Kupcu bi pak bila omogućena zasebna izmjena pogonskog dijela i gornjeg modula. Drugim riječima, ako nakon nekog vremena tehnologija napreduje toliko da kupac želi kupiti pogonski dio s osjetno većom autonomijom ili zbog novih potreba želi dodati još jedan lako izmjenjivi gornji modul.

Nadalje, Snap će biti opremljen sa šest projektora koji će pješacima i drugim sudionicima u prometu moći prikazivati razne poruke. Također, putnici će se moći registrirati putem skenera oka kako bi se infotainment i sl. putničkog modula mogao prilagoditi njihovim zahtjevima, a na raspolaganju će im stajati i “glasom kontrolirani osobni asistent”.

Tzv. skateboard platforma je dugačka 4685 mm i teži oko 1700 kg, a pokreće je električni pogonski sklop s jednim ili više električnih motora te LiFePO4 (litij željezo fosfat) baterijama. Trenutno, riječ je o motoru snage 70 KS i baterijama kapaciteta 12 kWh koje omogućuju autonomiju od 100 km. Kada bi se Snap u budućnosti našao na tržištu bile bi moguće razne kombinacije i izmjene pogonskog sklopa u skladu sa željama kupaca.

1