Rasco slavi 30 godina postojanja te slovi kao vodeći europski proizvođač komunalnih vozila i opreme

Rasco slavi 30 godina postojanja te slovi kao vodeći europski proizvođač komunalnih vozila i opreme

Prava proslava planirana je najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna

Istina je, nije ovdje riječ o stvarima koje se svakodnevno mogu pročitati na našim stranicama, no s obzirom kako je riječ o domaćoj pameti koja postiže značajne rezultate na brojnim tržišta, mišljenja smo kako valja promovirati ovakva postignuća. Pored toga, riječ je proizvodnji vozila koja se svakodnevno susreću na prometnicama, pogotovo u zimskom razdoblju, no ipak ostaju gotova neprimjećena.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Osnivači Fran Franičević i Darko Paviša

Riječ je o priči koje ja krenula iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanima… Trideset godina traje putovanje otkad su dugogodišnji prijatelji Frane Franičević i Darko Paviša 1990. godine odlučili osnovati obrt jer su uvidjeli da poljoprivrednicima u njihovom selu nema tko servisirati traktore, kosilice, kombajne i ostalu mehanizaciju. Obojica inženjeri koji su od malih nogu vječito nešto istraživali i sastavljali, ubrzo su shvatili kako im treba vlastiti proizvod žele li dogurati dalje od statusa zanatske radionice. Istražili su tržište i odlučili se za proizvodnju komunalnog vozila s obzirom da u Hrvatskoj, a ni šire, nitko nije proizvodio ništa slično. Tako su 1994. izradili su svoj prvi stroj za održavanje prometnica,  kamionski vučni posipač RAS. Danas u svom portfelju imaju više od 70 proizvoda koje izvoze u 40 zemalja na pet kontinenata.

Uprava tvrtke – Ivan Franičević, Ružica Petričec Fabijanec i Mario Štefanec

– Naš početak, kao i početak svakog privatnog poslovanja, nije bio jednostavan ni lak. Bili smo zaposleni samo nas dvojica, noću smo crtali, danju radili i tako 24 sata, 7 dana u tjednu. No to nam nije bio problem jer smo obojica radili ono što volimo i imali smo pred sobom jasno zacrtani cilj – izgraditi održivu kompaniju za što su glavni preduvjet zadovoljni zaposlenici i kvalitetni proizvodi. Međuvlasničkih razmirica nikad nismo imali jer se nismo vodili osobnim interesima već smo novac zajednički ulagali za dobrobit cijele tvrtke – Frane Franičević i Darko Paviša iznose kronologiju rasta i razvoja zajedničkog posla koji je rezultirao stvaranjem respektabilne tvrtke Rasco.

Više od 400 zaposlenika

Godine 1995. izgradili su  prvu proizvodnu halu i  imali 16 zaposlenih. Danas tvrtka zapošljava više od 400 ljudi u svoja dva pogona, u Kalinovcu i u Senti u Srbiji. Trideseti rođendan simbolično su obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.

Franičević i Paviša imaju po dvojicu sinova koji danas rade u kompaniji, dok su  upravljanje prenijeli na tročlanu upravu u kojoj je samo jedan od nasljednika. U odabiru zaposlenika uvijek su se vodili kriterijima stručnost, motiviranost i iskustvo, a ne kako se tko preziva, pa je Ivan Franičević postao predsjednik Uprave 2015. godine, tek nakon što je iskusio vođenje složenih organizacija poput njihove.

Rascov pogon danas

– Kompanija je brzo rasla što je zahtijevalo drugačiji način vođenja. Najveće promjene su napravljene u jasnom definiranju strategije, te poravnanju organizacije kako bi se ona mogla provesti na svim razinama. Ono što je ostalo isto je duh spremnosti na velike odluke, brze pomake i ambiciozne projekte – navodi Ivan Franičević dodajući kako su zahvaljujući brzoj prilagodbi i u ovoj krizi  uspjeli zadržati stabilnost poslovanja i očuvati sva radna mjesta.

Izvjesno je da zbog novonastalih okolnosti neće ostvariti sve ciljeve rasta koje su postavili na početku godine, budući da 80 posto prihoda ostvaruju od izvoza, no ranije pokrenute investicije u nove zgrade, proizvodne tehnologije i razvoj proizvoda nastavljaju planiranim tempom jer su svjesni da će one biti ključne za budući rast kompanije. Bez inovacija nema napretka, a Rasco je tu postavio visoke standarde s predstavljanjem malog univerzalnog vozila MUVO 2012. godine, te lani prve hrvatske cestovne čistilice LYNX. Za oba su vozila nagrađeni Zlatnom kunom za inovaciju.

Prva hrvatska cestovna čistilica LYNX

LYNX je u potpunosti hrvatski proizvod namijenjen čišćenju urbanih sredina. Ovakav stroj treba svaka komunalna služba pa bi bilo dobro kad bi LYNX pronašao put do svakog grada i općine u Hrvatskoj. Kroz distributivnu mrežu nude ga na više od 40 tržišta svijeta. Prve rekacije pokazuju kako je riječ o izvrsnom proizvodu koji će biti jedan od nosioca budućeg rasta tvrtke. Kompaktne čistilice novost su u RASCO proizvodnom portfelju te im otvaraju put i prema novim tržištima na kojima do sad nisu bili zastupljeni. LYNX je zbog svojih kompaktnih dimenzija, autonomije rada, okretnosti, učinkovitosti, udobnosti i jedinstvenih tehničkih rješenja trenutno najnaprednija kompaktna čistilica na tržištu. Uz sve to i izvrsno izgleda, što ga svrstava u sam vrh ponude kompaktnih čistilica.

1