Prvi potpuno električni Volvo je model XC40 Recharge

Prvi potpuno električni Volvo je model XC40 Recharge

Sinoć je na svojem događanju posvećenom električnoj budućnosti automobila Volvo predstavio XC40 Recharge, prvi potpuno električni model koji najavljuje cijelu Recharge liniju vozila

Volvo je sinoćnjom prezentacijom zakoračio u budućnost u kojoj će njihovim kupcima prilikom donošenja odluke o novom automobilu biti prvo postavljeno pitanje: “želite li Volvo s kabelom ili bez njega?”. Tim je riječima najavljeno predstavljanje novog automobila, prvog potpuno električnog iz ove kompanije – XC40 Recharge.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Volvo XC40 Recharge poseban je ne samo po tome što je to prvi 100% električni automobil ovog proizvođača, već i po tome što je prvi koji ima infotainment sustav zasnovan na Androidu. Značaj ovog modela ističe se i u tome što je on tek prvi od cijele linije Recharge, za koju Volvo ima ambiciozne planove. “Za Volvo budućnost je električna”, naglašeno je na sinoćnjoj prezentaciji, uz najavu da će u narednih pet godina kompanija predstavljati po jedan novi električni model svake godine. Svi ostali novi automobili s oznakom Volva bit će hibridi.

Volvo će se pobrinuti i za svoje kupce, pa će tako svima koji se odluče za neki od Recharge modela ponuditi i godinu dana besplatnog punjenja – točnije, vratit će im novac potrošen na struju u tom razdoblju.

Volvo XC40 Recharge zasnovan je, dakako, na malenom SUV-u XC40. Ima elektromotor snage 408 KS, okretni moment od čak 660 Nm, a baterija mu omogućava preko 400 kilometara dometa s jednim punjenjem (WLTP). Na brzom punjaču bateriju ukupnog kapaciteta 78kWh je moguće napuniti do 80% napunjenosti za 40 minuta. Od 0 do 100 km/h ubrzat će za 4,9 sekundi – prilično impresivno za SUV.

Prvi električni Volvo u prodaju će krenuti tijekom sljedeće godine. Cijene službeno nisu objavljene, no govori se da bi se mogle kretati na razini od 50 do 60 tisuća dolara.

Podijeli:
1