Postignut novi brzinski rekord u kategoriji – kante za smeće

Postignut novi brzinski rekord u kategoriji – kante za smeće

Kada bi vidjela da postoji svjetski rekord u brzoj vožnji kantom za smeće, velika bi većina ljudi na to samo odmahnula rukom. Ne i ovaj entuzijast, kojeg je to saznanje motiviralo na izradu još brže kante

Youtuber, vozač utrka, filmaš, entuzijast za tehnologiju i uradi sam majstor, Chris Rollins, nedavno je saznao kako postoji svjetski brzinski rekord za kante za smeće. Njemu je, a vjerujemo i većini vas, ta informacija bila novost, ali ga je inspirirala da pokuša navedeni rekord i oboriti.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Priča o neobičnom rekordu započela je krajem 2020. godine, kada je britanski inženjer Andy Jennings modificirao svoju kantu za smeće i njome postigao brzinu od 69 km/h, zahvaljujući ugrađenom motoru iz motocikla te dijelovima skinutima s malenog skutera. 28-godišnjak je tada postao najbrži vozač jedne klasične kante za otpad, a tim se pothvatom upisao i u Guinnessovu knjigu neobičnih rekorda.

Njegov pothvat ovjekovječen je ovim video prilogom:

No, Rollins je sada Jenningsa skinuo s trona. U još ambicioznijem pothvatu osmislio je koncept u kojem će kanta stvarati manje aerodinamičkog otpora, jer će on u njoj sjediti, umjesto stajati, a poklopac će biti zatvoren. K tome, u kantu je ugradio snažniji motor s izvornih 6,5 KS te ga preradio i postigao svoj cilj: dvoznamenkasti broj “konja”, njih čak 12.

Kanti je dodao i oveći vanjski treći kotač, kao i bolje gume straga, pa se potom zaputio na testiranje, nakon samo osam tjedana razvoja. Već u prvom pokušaju uspio je srušiti raniji rekord, a u konačnici došao do finalne brzine od čak 101 km/h. No, tada ga je adrenalin ponio, pretjerano je ubrzao i nije uspio propisno zakočiti, pa je doživio i prilično ozbiljnu nezgodu. Srećom je prošao neozlijeđen, pa ga njegova “najbrža kanta za smeće na svijetu” nije koštala zdravlja.

Izradu Rollinsovog kantomobila, novi rekord i nezgodu pogledajte u sljedećem videu (i ne pokušavajte to kod kuće):

YouTube MP3 - Hotmail
1