Porsche: “Nema razloga za naglo napuštanje dizela”

Porsche: “Nema razloga za naglo napuštanje dizela”

Porsche, poput ostatka Grupe VW ulaže velike napore i silne milijune, odnosno milijarde u elektrifikaciju svoje buduće ponude, no to nikako ne znači da će zapostaviti klasične motore s unutarnjim izgaranjem i to ne samo benzince, nego i dizele. Štoviše, porscheov šef Oliver Blume tvrdi kako će ovi pogonski strojevi biti integralni dio auto industrije kroz cijelo sljedeće desetljeće, a dizelima još uvijek nije odzvonilo.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Nešto su to drugačije poruke od onih ranijih u kojima se nagovještavalo skoro povlačenje dizelskih motora iz porscheove ponude. Sada Blume kaže kako “Porsche ne razvija niti ne proizvodi svoje dizelske motore pa samo o Porsche ne ovisi njihovo daljnje postojanje, a s druge strane nema niti razloga za naglo napuštanje dizelskih motora.”

Objašnjenje je vrlo jednostavno. Naime, dizelski motori proizvode manje količine CO2 nego što je to slučaj s benzincima te na taj način doprinose ostvarivanju manjih ukupnih emisija ugljičnog dioksida. Iako je ukupan udio dizela u porscheovoj prodaji globalno tek negdje oko 14% njihov utjecaj se vidi, a tome je još više tako na onim tržištima gdje je popularnost dizela puno veća.

U konačnici Porsche će gotovo sigurno u potpunosti prijeći na električne pogone, a Blume sada predviđa kako će posljednji Porsche pogonjen samo s motorom s unutarnjim izgaranjem biti lansiran na tržište negdje oko 2030. No, to će ovisiti ne samo o proizvođačima automobila, odnosno performansama baterija, električnih motora i sl, već i o razvoju prateće infrastrukture i drugim uvjetima na koje proizvođači imaju manji utjecaj.

Podijeli:
1