Porsche će ponuditi svoje dionice na burzi

Porsche će ponuditi svoje dionice na burzi

Upravni i nadzorni odbor koncerna Volkswagen službeno je najavio kako će njihova podružnica Porsche AG izlistati svoje dionice na burzi u Frankfurtu. Tržišna vrijednost kompanije bit će 60 do 85 milijardi eura

Uskoro bi i privatni ulagači mogli postati dioničari jedne od najpoznatijih europskih marki sportskih vozila, Porschea. Nakon višemjesečnih priprema, upravni i nadzorni odbor koncerna Volkswagen ovoga su tjedna i službeno donijeli odluku kako će Porsche AG započeti s procesom inicijalne javne ponude dionica (IPO) na burzi u Frankfurtu.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dionice bi se u slobodnoj trgovini trebala pojaviti prije kraja godine, ovisno o raznim regulatornim odobrenjima i drugim procesima. Kompanija bi navodno trebala ponuditi dionice zainteresiranim ulagačima kroz razdoblje od četiri ili više tjedana, počevši s krajem rujna ili početkom listopada, nakon čega bi one stigle i u redovnu ponudu frankfurtske burze. Taj proces bit će pokrenut samo ako se pokaže da ulagači imaju dovoljno interesa, tj. ako se prikupi planirani iznos kapitala.

Novac za elektrifikaciju

Analitičari očekuju da će cijena dionice Porschea biti postavljena tako da tržišna vrijednost kompanije iznosi između 60 i 85 milijardi eura. Ako se ta očekivanja potvrde, Porscheov IPO bit će najveća inicijalna javna ponuda dionica u povijesti Njemačke, kao i najveći europski IPO od 1999. godine. Već sada je poznato da bi Katar, kroz svoj nacionalni investicijski fond, mogao otkupiti oko 5% dionica, a one će biti ponuđene i malim ulagačima – primarno na tržištima Francuske, Španjolske i Italije, gdje Porsche ima vrlo dobar status među obožavateljima i kupcima.

Kapital prikupljen kroz IPO trebao bi biti iskorišten za veliku inicijativu elektrifikacije Porscheovog asortimana. Neki analitičari skeptični su prema cijelom procesu, primarno iz razloga što se on pokreće u doba krize, kada dionice ostalih automobilskih kompanija gube na vrijednosti, a prodaja automobila je u padu.

YouTube MP3 - Hotmail
1