Pomiče se sat, ali dnevna svjetla u vožnji i dalje treba imati

Pomiče se sat, ali dnevna svjetla u vožnji i dalje treba imati

U nedjelju se vraćamo na ljetno računanje vremena, no prema posljednjim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama to ne znači i ukidanje obveze gašenja svjetala danju

Posljednjih smo godina navikli na to da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano kako se upotreba dnevnih svjetala na automobilima mijenja kada i računanje vremena sa zimskog na ljetno i natrag. Tako smo od posljednjeg vikenda u listopadu do posljednjeg vikenda u ožujku imali obvezu korištenja dnevnih ili kratkih svjetala tijekom cijelog dana, a ona nije postojala za vrijeme ljetnog računanja vremena.

No, posljednjim izmjenama ZSPC, koje su na snazi od 1. kolovoza 2019. godine, razdoblje obveznog korištenja dnevnih svjetala više nije povezano s ljetnim i zimskim računanjem vremena (koje će se ionako vjerojatno uskoro ukinuti). Na motornim vozilima, prema važećim propisima, dnevna ili kratka svjetla moraju biti uključena od. 1. studenog do 31. ožujka.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Dakle, da se ne biste zaboravili – umjesto do nedjelje u noći, kratka ili dnevna svjetla morat ćete tijekom cijelog dana koristiti barem do utorka u ponoć. Zbog vlastite i sigurnosti svih drugih sudionika u prometu, pak, slobodno ih nastavite koristiti i nakon toga preko dana, te obavezno u uvjetima smanjene vidljivosti i noću. Motociklisti svjetla moraju koristiti tijekom cijele godine.

Podijeli:
1