Pomiče se sat, ali dnevna svjetla u vožnji i dalje treba imati

Pomiče se sat, ali dnevna svjetla u vožnji i dalje treba imati

U nedjelju se vraćamo na ljetno računanje vremena, no prema posljednjim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama to ne znači i ukidanje obveze gašenja svjetala danju

Posljednjih smo godina navikli na to da je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano kako se upotreba dnevnih svjetala na automobilima mijenja kada i računanje vremena sa zimskog na ljetno i natrag. Tako smo od posljednjeg vikenda u listopadu do posljednjeg vikenda u ožujku imali obvezu korištenja dnevnih ili kratkih svjetala tijekom cijelog dana, a ona nije postojala za vrijeme ljetnog računanja vremena.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

No, posljednjim izmjenama ZSPC, koje su na snazi od 1. kolovoza 2019. godine, razdoblje obveznog korištenja dnevnih svjetala više nije povezano s ljetnim i zimskim računanjem vremena (koje će se ionako vjerojatno uskoro ukinuti). Na motornim vozilima, prema važećim propisima, dnevna ili kratka svjetla moraju biti uključena od. 1. studenog do 31. ožujka.

Dakle, da se ne biste zaboravili – umjesto do nedjelje u noći, kratka ili dnevna svjetla morat ćete tijekom cijelog dana koristiti barem do utorka u ponoć. Zbog vlastite i sigurnosti svih drugih sudionika u prometu, pak, slobodno ih nastavite koristiti i nakon toga preko dana, te obavezno u uvjetima smanjene vidljivosti i noću. Motociklisti svjetla moraju koristiti tijekom cijele godine.

YouTube MP3 - Hotmail
1