Polestar želi imati prvi zaista klimatski neutralni automobil do 2030. godine

Polestar želi imati prvi zaista klimatski neutralni automobil do 2030. godine

Polestar, marka električnih automobila u vlasništvu Volva, najavila je da ima cilj do kraja desetljeća na tržištu ponuditi prvo potpuno klimatsko neutralno osobno vozilo, za što će morati potpuno promijeniti tradicionalan pristup proizvodnji

Marka električnih automobila Polestar nije prema tržišnom udjelu značajan igrač na svjetskoj sceni, ali budući da su u vlasništvu Volva mogu si dozvoliti postavljanje ambicioznih ciljeva koji ne moraju nužno biti odmah komercijalno isplativi.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

U sklopu predstavljanja godišnjeg financijskog izvješća kompanije, njihov generalni direktor Thomas Ingenlath najavio je veliki cilj koji bi trebali ispuniti do 2030. godine. Taj cilj uključuje proizvodnju i predstavljanje automobila iz projekta Polestar 0, prvog istinski klimatski neutralnog električnog automobila koji bi imao nulti ugljični otisak – od prvog do zadnjeg trenutka.

Ukupno nulte emisije

Do sada se klimatska neutralnost na razini pojedinih pogona ili kompanija postizala smanjenjem emisija te otkupom ugljičnih kredita (offseta), no mnogi stručnjaci kažu kako takav pristup nije održiv u dugom roku, pogotovo u tradicionalno “prljavoj” automobilskoj industriji, te kako nije jamac da će se klimatske promjene moći zaustaviti. Ingenlath stoga najavljuje da će Polestar biti prvi proizvođač koji će potpuno promijeniti paradigmu i krenuti u smjeru koji je danas neostvariv.

Na putu ka klimatski neutralnom automobilu morat će propitkivati sve dosadašnje procese i tražiti inovacije u svim poljima tehnologije. Oko pogona i njegovog zagađenja ne moraju brinuti, kažu, jer je on već sada na struju. Ono što je sljedeće područje koje treba “ozeleniti” jest proizvodnja i emisije stakleničkih plinova koje nastaju u tom procesu, a sve kako bi nova vozila iz linije Polestar 0 bila ekološki potpuno neutralna tijekom cijelog svojeg životnog ciklusa.

“Kupci nas guraju prema održivoj ekonomiji. Treba im dati prave alate kako bi mogli donijeti informirane i etične odluke. Danas Polestar 2 kada izlazi iz tvornice ostavlja ugljični otisak. 2030. godine želimo predstaviti automobil koji to ne čini”, naglasio je Ingenlath.

Podijeli:
1