Polestar 1 – 600 KS, 1000 Nm i 150 km električne autonomije

Polestar 1 – 600 KS, 1000 Nm i 150 km električne autonomije

Novoformirana performance marka Polestar, koja se nedavno “službeno razvela” od Volva, je upravo predstavila svoj prvi samostalni produkcijski model. Kako se i očekivalo riječ je o hibridno pokretanom vozilu sa snažnim poveznicama s donedavno roditeljskim Volvom, kojem je Polestar bio tzv. kućni tuner.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Službenog naziva Polestar 1 ovaj će automobil u serijsku proizvodnju krenuti sredinom 2019. u Kini, što ne treba čuditi s obzirom da su Volvo i Polestar pod kapom kineskog Geelya, a kada je riječ o njegovom dizajnu potvrđena su i očekivanja kako je presudan utjecaj imao Concept Coupe kojeg je Volvo predstavio još 2013.

Polestar 1 se dobrim dijelom temelji na SPA platformi koju koriste modeli serije 90 i 60. Konkretnije, službeno priopćenje kaže kako pola hardwarea čini SPA, a drugu polovicu za ovaj model posebno razvijena rješenja na kojima su zajednički radili Volvo i Polestar.

Karoserija mu je izrađena od ugljičnih vlakana, a u unutrašnjost se mogu smjestiti četiri putnika. Njegov hibridni pogonski sklop razvoja snagu od 600 KS te najveći okretni moment od 1000 Nm, a baterije trenutno nepoznatog kapaciteta mu navodno mogu omogućiti električnu autonomiju od oko 150 km. Iz Polestara poručuju kako je riječ o hibridnom vozilu s električnom autonomijom većom od bilo kojeg trenutnog produkcijskog hibrida.

Recimo i kako ovaj hibridni pogonski sklop čini kombinacija 2,0-litrenog 4-cilindričnog Drive-E benzinca koji pokreće prednju osovinu te dva električna motora ukupne snage 220 KS koji su zaduženi za pokretanje stražnjih kotača. Službeni podaci o performansama za sada još uvijek nisu objavljeni, no svakako će se raditi o automobilu koji će se moći pohvaliti vrhunskim ubrzanje i visokom brzinom. Proizvođač ističe kako će Polestar 1 imati vrhunska vozna svojstva čemu će dijelom kupovati pogon na sva četiri kotača, elektronički nadzirani ovjes, sustav raspodjele okretnog momenta i sl.

Knjiga narudžbi je već otvorena, a Polestar će otvoriti i svoje posebne prodajne salone pod nazivom Polestar Spaces. Narudžbe će se obavljati online, a “kupci” će u osnovi iznajmljivati vozila na nekoliko godina. Usluga će obuhvaćati brigu o vozilu, dostavu, osiguranje i sl. Prve isporuke će vjerojatno biti one na kineskom tržištu, a kasnije će se dostupnost proširiti prvenstveno na američko i veća europska tržišta. O eventualnom dolasku na naše tržište je još uvijek prerano govoriti.

Iz Polestara je najavljeno i kako će tijekom 2019. na tržište stići Polestar 2 koji će biti u potpunosti električno pokretan automobil, a glavnu konkurenciju će mu činiti teslin Model 3. Nakon toga na tržište će stići SUV srednje veličine, odnosno Polestar 3 koji će također imati električni pogon. Konkretnije, svi budući polestarovi modeli će imati električni pogon i u osnovi biti predvodnici elektrifikacije grupacije kojoj pripadaju.

Podijeli:
1