Peugeot 3008 DKR ostvario trostruku pobjedu na reliju Dakar 2017.

Peugeot 3008 DKR ostvario trostruku pobjedu na reliju Dakar 2017.

Nakon gotovo 9.000 km avanture kroz Paragvaj, Boliviju i Argentinu, Peugeot 3008 DKR s posadama Peterhansel / Cottret, Loeb / Elena i Despres / Castera su tim redoslijedom stigli u Buenos Aires, osvojivši prva tri mjesta na reliju Dakar.

-- tekst slijedi nakon oglasa --

Trideset godina nakon prve pobjede na reliju Dakar, Peugeot je još jednom pokazao umijeće zabilježivši sjajnu trostruku pobjedu. Za upravljačem automobila 3008 DKR bila je najtrofejnija ekipa u povijesti relija Dakar, Peterhansel / Cottret, koja je francuski trobojni barjak visoko ponijela na južnoameričkom tlu, preko rute prepune zamki na kojoj su se ispreplitale brojne visinske dionice, otežano snalaženje po zahtjevnim područjima i hirovite vremenske prilike.

Utrku 2017. obilježila su mnoga iznenađenja. Vodeće ekipe izmjenjivale su se, a da nijedna nije ušla u odlučujuće vodstvo.

Novi rekord Stéphanea Peterhansela

Za broj 13 obično se misli da donosi nesreću. Rijetki se usuđuju uzeti ga za svoj sretan broj. Stéphane Peterhansel svakako bi se mogao pridružiti tom klubu sada kad je odnio svoju trinaestu pobjedu na reliju Dakar (šest na motociklu, sedam u automobilu), čime je dodatno povećao svoj rekord. Odvozivši gotovo savršenu utrku, Stéphane Peterhansel i Jean-Paul Cottret zabilježili su svoj sedmi po redu zajednički uspjeh, čime je Jean-Paul postavio i novi rekord pobjeda za suvozače.

Prvaci koji brzo uče

Svojim drugim sudjelovanjem na reliju Dakar, dvojac Sébastien Loeb / Daniel Elena zadivio je svojim napretkom, pokazavši se najbržom ekipom izazova, vladajući istodobno i ritmom utrke i navigacijom. Kvar motora na četvrtoj etapi stajao ih je 26 minuta, koje su se pokazale odlučujućima na ciljnoj liniji. Osvojivši drugo mjesto, ekipa br. 309 drugu je godinu za redom osvojila počasni naslov najboljih natjecatelja s pet od deset etapnih pobjeda.

Prvi puta među najboljima na četiri kotača

Nakon što su prošle godine osvojili sedmo mjesto, Cyril Despres i David Castera okusili su radost pobjedničkog postolja, na koje su se već popeli u kategoriji motocikala (pet pobjeda za Cyrila i jedno treće mjesto za Davida). Ekipa automobila Peugeot 3008 DKR br. 307 također je zabilježila svoju prvu pobjedu na posebnoj etapi relija Dakar u kategoriji automobila te je čak došla na čelo ukupnog poretka na kraju izrazito zahtjevne etape.

Nezgoda Carlosa Sainza

Nakon što je još jednom pokazala vrhunac svoje brzine, ekipa Sainz / Cruz nije mogla završiti ovaj reli, a imala je izglede izbiti na čelo utrke. Španjolski se dvojac prevrnuo tijekom četvrte etape pa je bio prisiljen povući se iz utrke i vratiti se u kamp u Tupizi. Nažalost, vozilo br. 304 nije bilo moguće popraviti u preostalom vremenu.

Dostojni nasljednik

Zamijenivši model 2008 DKR, koji je prošle godine odnio pobjedu, peugeotov model 3008 DKR nije podbacio u ulasku na najzahtjevniji rally-raid na svijetu. Nasuprot konkurentskim vozilima s pogonom na četiri kotača, model 3008 DKR s dva pogonska kotača pokazao je primjerenost tehnoloških odabira ekipe Peugeot Total.

Unatoč promjenama pravila (smanjenje restriktora turbopunjača), trud koji je posljednjih mjeseci uložen u rad na motoru i ovjesu urodio je plodom. Osim toga, karoserijom oblikovanom prema uzoru na SUV Peugeot 3008 omogućen je napredak aerodinamike, što je pridonijelo većim brzinama.

Trostruka pobjeda koju je ostvarila momčad Peugeot Total obogaćuje već impresivnu zbirku nagrada marke Peugeot s relija Dakar. Riječ je o šestoj pobjedi marke od sedam sudjelovanja na ovom sportskom izazovu te o drugoj trostrukoj pobjedi.

Stéphane Peterhansel: “Ovo je veličanstvena pobjeda za Peugeot i vrlo sam sretan jer sam imao na raspolaganju tako iznimno vozilo te što je Bruno Famin (direktor odjela Peugeot Sport, menadžer momčadi Peugeot Total) odlučio da neće davati momčadske naredbe. Bila je to utrka neizvjesna do kraja. Unutarnja konkurencija među četiri brza vozača bila je golema, jednako kao i vanjska konkurencija. Utrka se brzo razbistrila i uskoro smo ostali nas četvorica, a potom dvojica u borbi za pobjedu. Bio je to intenzivan duel. Vožnja je bilo vrlo stresna, ali i veliko zadovoljstvo. Bila je to teška pobjeda jer smo pred sobom imali iznimno brzog prvaka koji zna kako upravljati čelom utrke. Pobjeda zaista nije bila očigledna. O tome svjedoči mali razmak na cilju”.

Sébastien Loeb: “Odvezli smo lijepu utrku. Iako smo završili na drugom mjestu, cijelo vrijeme smo bili u borbi za prvo mjesto. Od malog problema s motorom s kojim smo se susreli na početku relija, jurili smo bez prestanka. Bilo je vrlo uzbudljivo za nas jer smo cijelo vrijeme bili u gužvi, pogotovo jučer i prekjučer. Bila je to uistinu lijepa utrka. Šteta što je puknuće gume zaustavilo našu borbu. Sve u svemu, uživali smo. Završili smo drugi na jednom vrlo složenom reliju Dakar, Peugeot je ostvario trostruku pobjedu i to je izvanredan rezultat za momčad”.

YouTube MP3 - Hotmail
1